Sanningar om kärnkraften

I teve-ett programmet Argument den 14 december diskuterades klimatet och kärnkraften med mera av professor Erland Källen, som sitter med i FN:s klimatpanel, riksdagsman Carl Hamilton (fp), Lennart Dahleús, Grenpeace (c?) och riksdagsledamoten Karin Svensson-Smith (mp). Dahléus och Svensson-Smith menade att det finns risker med kärnkraften.

Från läsekretsen2007-12-18 07:37
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men varken mp eller centern har talat om att verkligheten är den här:
Vid kärnkraftolyckan i Harrisburg, USA, steg temperaturen i reaktorn till 1 900 grader Celsius på grund av feltolkning av incidenten. Det mesta av de frigjorda radioaktiva ämnena stannande inom inneslutningsbyggnaden av betong och kunde samlas upp. Utsläppen till omgivningen var mindre än de som tilläts under ett års normal drift. Olyckan, för 28 år sedan. anses inte ha orsakat någon personell skada.
I Tjernobyl, för 20 år sedan, fattade grafiten runt reaktorn eld därför att operatörerna grovt åsidosatte sina instruktioner. Då inneslutningsbyggnad saknades blev effekten att bränslet förångades och spreds över Europa. Antalet dödsfall uppges till 56 och antalet skadade till över 5 200. Men det kan finnas fler effekter som inte kan upptäckas med dagens mätmetoder. Ett beräknat värde för all framtid kan bli cirka 4 000 dödsfall. Det kan jämföras med att cirka 10 000 svenskar årligen beräknas dö i förtid på grund av luftföroreningarna. Och hur många dör då i hela världen?
Trots dessa olyckor för 20 och 28 år sedan anses kärnkraftens risker rimliga i förhållande till de växthusgaser som sprids vid förbränningen av olja och kol. Grafit finns nu i ett mindre antal reaktorer av denna typ i öst. Och olyckorna berodde på handhavarfel.
Enligt Källen och Hamilton är energieffektivisering den snabbast framkomliga vägen att stoppa klimatförsämringen. Och där är kärnkraften en viktig och rätt säker del.

Tage Sandmark, Visby

Läs mer om