Den första handlar om de omfattande pensionsavgångar som landstinget står inför. Under de närmaste fem åren kommer cirka en sjättedel av landstingets medarbetare att gå i pension. Stor erfarenhet och kompetens försvinner, och måste ersättas för att trygga sjukvårdens kvalitet även i framtiden.
Den andra utmaningen är landstingets ökande kostnader för inhyrd personal, som i år uppgår till ungefär 90 miljoner kronor. Det handlar om t ex läkare, psykologer och specialistsjuksköterskor från olika bemanningsföretag. De här pengarna skulle kunna användas mer effektivt. Dessutom innebär en hög personalomsättning att kontinuiteten i patienternas vårdkontakter blir lidande och att patientsäkerheten äventyras. Bara inom psykiatrin beräknas kostnaden för hyrpersonal i år uppgå till 19 miljoner kronor. Här, om någonstans, är kontinuiteten i vårdkontakterna avgörande för att nå goda resultat.
Vi vill satsa mer på arbetsgivarfinansierad specialistutbildning för sjuksköterskor. Redan nu är trycket stort och de resurser som finns för vidareutbildning räcker inte till. Längre fram bör en sådan modell utvidgas för att omfatta fler personalgrupper. Den investering vi gör i personalens kompetens kommer landstinget att få igen på sikt. Även behovet av undersköterskor kommer öka under de närmaste åren i samband pensionsavgångarna. Landstinget måste bli aktivare gentemot utbildningsanordnare i länet. Vi måste öka vårt engagemang i utbildningarnas utformning för att göra yrket mer attraktivt, och för att få fler studerande att vilja söka sig till landstingets verksamheter.
Användandet av IT-stöd måste effektiviseras och kunskapen om vad som behöver dokumenteras förbättras. I dag förekommer en överdokumentation i exempelvis patientjournalerna, vilket både tar tid från sjukvårdsarbetet och gör att viktiga fakta riskerar att "drunkna" i informationsmängden. Sjukvårdsutbildad personal måste få ägna mer av sin tid till sjukvård, och mindre på administrativa uppgifter.
Pierre Edström,
Landstingsråd
Folkpartiet liberalerna
Satsa på landstingets personal
Personalen är landstingets viktigaste resurs. Allianspartierna ser därför personalfrågorna som strategiskt avgörande för den framtida utvecklingen av hälso- och sjukvården i Kalmar län. Landstinget har ett viktigt rekryteringsarbete framför sig, och därför vill Folkpartiet och den övriga Alliansen satsa för att möta två av framtidens största utmaningar.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.