Med Göran Hägglund (KD) som socialminister och Maria Larsson (KD) som barn- och äldreminister har Alliansregeringen gjort större satsningar på att förbättra vård och omsorg om de mest sjuka äldre än vad någon tidigare regering har gjort. Totalt under mandatperioden satsas 4,3 miljarder kronor på att knyta ihop och skapa en helhetssyn mellan den kommunala äldreomsorgen och landstingets hälso- och sjukvård. Nu har alltså SKL godkänt nästa steg i överenskommelsen, som omfattar 1 115 500 000 kronor (drygt 1,1 miljarder) för 2013. Pengarna går bland annat till att förbättra vården vid demenssjukdom och vården i livets slutskede.
I en annan överenskommelse satsar regeringen 687 500 000 kronor (687,5 miljoner) på att förbättra den psykiatriska vården för två prioriterade målgrupper, barn och unga respektive personer med omfattande eller komplicerad psykiatrisk problematik. Under mandatperioden har Alliansregeringen fördubblat anslagen till psykiatrin jämfört med tidigare.
Det gäller bland annat att öka tillgängligheten till den så kallade första linjens vård och omsorg för barn och unga som mår dåligt och att utveckla kommunernas och landstingens strategier för hälsofrämjande insatser och råd och stöd på rätt nivå för barn som mår psykiskt dåligt eller är i riskzonen att drabbas av psykisk ohälsa. Man ska också utveckla kvalitet och metoder för den psykiatriska heldygnsvården för vuxna som behöver läggas in på grund av svårare psykiatrisk problematik.
Jag är stolt att kunna konstatera att med kristdemokratiska ministrar prioriteras några av hälso- och sjukvårdens svagaste grupper, de mest sjuka äldre och personer med psykisk ohälsa, grupper som har svårt att föra sin egen talan.
Gudrun Brunegård,
Landstingsråd (KD)
Satsning på sjuka äldre och psykiskt sjuka
För några dagar sedan var jag i min roll som ledamot i Sveriges Kommuner och Landstings primärvårds- och äldreomsorgsberedning med och godkände överenskommelsen med regeringen om nästa steg i satsningen på de mest sjuka äldre och för personer med psykisk ohälsa.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.