Signifikant dåligt ledarskap i Kinda

Kinda kommun bäddar luftmadrassen åt Eon och agerar som en typisk alfahanne över de kommuninnevånare som den planerade vindkraftsparken berör.

Från läsekretsen2014-03-13 08:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dessutom tassar kommunekolog Anders Tingvall på nattgammal is när han uttalar, att det prospekterade området söder om Hycklinge har ett lägre naturvärde än resten av Kinda.

Jag vill börja med att fråga Tingvall vad han menar med "lägre naturvärden"?

Det är inget konstigt med att det stora område söder om Horn och Hycklinge som vindkraftsparken planeras i, till största delen består av produktionsskog. Det svenska skogsbruket är bra på att producera råvara, om man räknar i kubikmeter virke, men dålig på att bevara skogens övriga värden: upplevelser, artrikedom, välfungerande ekosystem. En undersökning gjord av bland annat Sveriges lantbruksuniversitet (2012) visar att Sverige är näst sämst på att ta naturhänsyn av elva jämnförbara, viktiga skogsländer. Bara Finland är sämre.

Sätt detta i perspektiv när Kinda kommun släpper in utländska bolag innanför kommungränsen för att bygga vindkraft. Kinda kommun vill gärna framhäva att den tar ansvar för riksdagsmålen om utökad förnyelsebar energi men glömmer andemeningen i vad höga naturvärden innebär.

Att exploatera ännu mer torde vara argument nog att sätta stopp för vinkraftsparken i den kommundel, som redan är söndertrasad av vattenkraft och skogsmaskiner. Höga naturvärden finns. Men låga naturvärden däremot, finns aldrig - det är endast ett begrepp som kommer från tungan på en kommunekolog anställd i Kinda.

Ett annat argument som kommit fram i argumentationen för vindkraftsparken är att det kan generera en ökad turism och således bli ett utflyktsmål för turister i området.

Att tro detta framstår för mig befängt. Vindkraftsparken kommer aldrig att få ett värde för turismen. Den kommer endast att fungera kontraproduktivt i sammanhanget.

Idag beskrivs Kinda som naturskönt på kommunens hemsida vilket inte ska sägas emot. Kommunen har som sagt idag höga naturvärden inte minst ur turistsynpunk. Det är många utländska och inhemska turister i mellersta och södra delen av Åsunden och norra Juttern med tillhörande område som upptäckt detta.

Många har färdats från Polen, Tyskland, Danmark, Baltikum och Holland för att få fiska och vistas i dessa trakter med syfte att slippa blinkande ljus, roterande propellrar och trånga horisonter.

Som aktiv i Svenska turistföreningen är jag insatt i varför utländska turister besöker Sverige. Helt klart är att när de med bil, båt och tåg färdats genom slättland bebyggda av vindsnurror, vill de inte möta samma åsyn när de kommer hit.

När vindkraftsparken står färdig stannar de inte längre här, de kommer försöka ta sig vidare fortast möjligt för att hitta något som inte påminner om deras hemtrakters horisont.

Men när vi kommit så långt har Kinda kommun möjligen hunnit ändra sina formuleringar om en vacker kommun - eller åtminstone bryta ur min hembygd ur sammanhanget. Kanske kommer ett foto visa vad som offrades under de år i mitten av detta decennium - de år då Kindas översittare huvudlöst ägnade sig åt att agera vigselförrättare mellan Eon och Riddarhuset, istället för att vara bygdens tjänare som de å faktum är utsedda till att vara.

Eon lovar motprestationer för att få till stånd sin vindkraftpark. De erbjuder bredband och några futtiga skålpund för att få Kinda kommun att säga ja.

Bondfångeriet verkar lyckas och baggböleriet är ett faktum. Något annat är knappast att vänta. Det svaga ledarskapet är signifikant.

Våra tjänstemän och politiker i vår kommun kommer aldrig att få vara med de stora hundarna och leka, de nöjer sig uppenbarligen att vackert sitta kvar på verandan och gläfsa.

Daniel Asp, Horn

Läs mer om