FÖR ATT VÄNDA på denna negativa trend infördes en ettårsbedömningen, en regel som gick ut på att överväga förtidspension av människor efter ett års sjukskrivning. På så sätt lyckades man sänka sjukfrånvaron men det fick samtidigt förtidspensionerna att skjuta i höjden eftersom det hela handlade om att enkelt föra över människor från sjukskrivning till förtidspension. Det gick så långt att hela 140 personer förtidspensionerades om dagen.
BAKOM VARJE sjukskrivning finns en människa, en person som kanske inget heller vill än att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden igen. Att då föras över till en alldeles för tidig pension är att ge upp om människan. När Alliansen vann valet 2006 var det en självklarhet att ändra på denna skadliga utveckling och målet var att skapa en sjukförsäkring som utgår från två punkter. Att ge den som är sjuk eller skadad och inte kan arbeta rätt till sjukpenning/sjukersättning samt vård och rehabilitering, och den som har arbetsförmåga rätt att få stöd och hjälp att komma tillbaka i arbete.
SJUKFÖRSÄKRINGEN har nu gått från att innehålla långa passiva sjukskrivningar till att istället erbjuda tidiga aktiva rehabiliteringsåtgärder. Ingen blir friskare av att bli gömd och glömd i en passiv sjukskrivning utan någon kontakt med Försäkringskassan. När människor idag istället får en möjlighet att stämma av sin arbetsförmåga vid utsatta tidpunkter så har många till sin glädje upptäckt att de med hjälp av en individanpassad arbetslivsinriktad rehabilitering faktiskt kan hitta vägar tillbaka till arbete igen.
VI FÅR INTE STIRRA oss blinda på sjukdomar och diagnoser utan måste istället se till en individs arbetsförmåga, vad en person vill och faktiskt kan göra. Det är denna förmåga vi ska fånga upp och ta tillvara på, och endast genom att göra så mår människor bättre och kan lämna utanförskapet bakom sig och se fram emot en arbetsgemenskap.
Finn Bengtsson (M),
Riksdagsledamot från Östergötland
Socialförsäkringsutskottet
Niklas Borg (M),
Socialnämndens ordförande
Linköpings Kommun
Sjukförsäkringsreformen fokuserar på rehabilitering
En uppåtgående kurva skulle kunna visa på en positiv utveckling, att bättre tider är på intåg. Men en uppåtgående kurva kan även visa på exakt det motsatta, som exempelvis fallet var i slutet av 90-talet och början 2000-talet. Då visade denna kurva på tidens stora samhällsproblem i landet, nämligen utvecklingen av antalet personer i sjukfrånvaro. En siffra som steg kraftigt och som den sittande socialdemokratiska regeringen valde att lösa på ett högst anmärkningsvärt sätt.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.