Sjuksköterskejobben måste bli attraktiva

Sjuksköterskorna i Vimmerby kommun gör ett storartat arbete i det tysta. För det får de föga tack. De får nöja sig med provisoriska lokaler, med hopplockade möbler som andra arbetsplatser sorterat bort. Bilarna är knappt ens bättre begagnade.

Från läsekretsen2015-03-03 08:36
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av bilarna har gått flera tusen mil längre än gränsen för när den skulle ha bytts ut, utan att något hänt. Dessa och många andra detaljer sänder signaler om att de som grupp inte är värda att satsa på. Resultatet har vi sett under de senaste åren, då i stort sett hela kåren har bytts ut, allt efter som man fått jobb på annat håll.

Det är illavarslande att bristen på sjuksköterskor nu är så stor, att man samtidigt stänger en operationssal och flera platser på medicinkliniken i Västervik. Sådana åtgärder under vinterhalvåret inger farhågor om ännu större neddragningar till sommaren.

Det minskade antalet vårdplatser kommer sannolikt innebära att man måste vara ännu sjukare för att bli inlagd och att vårdtiderna blir ännu kortare än idag, med risk för att patienter skickas hem tidigare än vad som egentligen är medicinskt säkert. Med tanke på att Västerviks sjukhus redan har en slimmad kostym och korta vårdtider är risken uppenbar att de mest sköra äldre patienterna kommer att drabbas.

Dessa sköra äldre patienter vårdas dagligdags i den kommunala hemsjukvården, som har minst lika stora bemanningsproblem som landstinget.

I Vimmerby kommun saknas idag sex av arton sjuksköterskor, dvs en tredjedel av det antal som en gång har räknats fram behövs för att kunna ge god och patientsäker vård. Om landstingets bemanningsproblem får som följd att allt sjukare patienter vårdas i allt större omfattning i hemmen, då är dagens kris bara en västanfläkt.

Denna utveckling måste vändas. Det finns otroligt mycket kompetens, engagemang och goda förslag i sjuksköterskegruppen. Om arbetsgivaren, Vimmerby kommun, sätter sig ned och lyssnar, så finns ännu tid att agera. Men i en situation där man lyckats rekrytera två nya kollegor, medan tre till fyra slutar, så säger det sig självt att det snart har nått det möjligas gräns.

De undersköterskor som tillkom efter sommarens skriverier har gjort arbetssituationen hanterbar, men tidningsartiklar om budgetnedskärningar inger stor oro.

Såväl kommunen som landstinget har alltså en stor utmaning, både på kort och lång sikt, att rekrytera och behålla sin personal. Det måste bli mer attraktivt att jobba som sjuksköterska, både i Vimmerby och i landstinget i Kalmar län.

Gudrun Brunegård (KD)

Läs mer om