Skärp straffen för unga lagöverträdare

Att som ung begå ett brott behöver inte vara starten för ett kriminellt liv, men för en liten grupp ungdomar går det så illa. Därför måste ungdomar i riskzonen uppmärksammas redan tidigt. Inom Moderaterna pågår ett förnyelsearbete för fullt.

Från läsekretsen2013-03-27 08:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På det rättspolitiska området har ett antal förslag redan levererats. Ett av dem handlar om att den så kallade ungdomsrabatten vid straffmätning bör tas bort. Alliansen har sedan 2006 genomfört den största satsningen på rättsväsendet i modern tid. Vi har tillfört 10 miljarder kronor. Det finns fler poliser, åklagare och domare än någonsin tidigare. Vi har förstärkt myndigheterna i hela rättskedjan, från polisen till kriminalvården. Vi har skärpt straffen för våldsbrott.

Regeringen har tagit ett initiativ till ett projekt med sociala insatsgrupper där de sociala myndigheterna och polisen på individnivå samverkar för att få ungdomar att sluta begå brott och bryta med kriminella nätverk. Människor känner sig allt tryggare. Medborgarnas förtroende för rättsväsendet ökar kontinuerligt, men fler åtgärder behövs och vi är redo att vidta dem. Till exempel bör straffen för unga lagöverträdare skärpas, så att de unga möts av en tydlig reaktion mot sin brottslighet och så att straffen står bättre i proportion till brottets allvar.

Enligt dagens rabattregler ska den tilltalades ålder beaktas vid straffmätning om denne var under 21 år då brottet begicks. Enligt praxis reduceras strafftidens längd i proportion till den tilltalades ålder. En 18-åring får i regel sin strafftid halverad, medan en 20-åring normalt kan räkna med en straffnedsättning på mellan 20 och 30 procent.
Att 21 år har valts som gräns sammanhänger med att det tidigare var myndighetsåldern. Numera gäller dock 18 år som myndighetsålder. Den som är 18 år bör därmed också kunna ta fullt straffrättsligt ansvar för sina gärningar. I åldersgruppen 18 - 21 år finns idag ofta vanekriminella.

Andreas Norlén (M),
Riksdagsledamot, Östergötland

Läs mer om