Som svar på detta vill nu Anders Andersson (KD) och Irene Oskarsson (KD) ge apoteken mer pengar för att stå för den service som tidigare var en självklarhet. Notan, den hamnar såklart i skattebetalarnas knä.
Privatiseringen av apoteken har sammantaget lett till exakt det fiasko som man förutsåg från många håll. Visst, på vissa håll har det poppat upp apotek i parti och minut. Om de däremot säljer medicin är mer oklart. De flesta apotek ser mest ut som vilken sminkbutik som helst och vittnesmålen om problem att få ut sin nödvändiga medicin har duggat tätt.
Tidigare, när vi hade ett apoteksmonopol, så kompenserade de lönsamma apoteken inne i städerna för de olönsamma apoteken i glesbygdsorter. Behovet styrde, inte lönsamheten. Apoteken är en viktig del i samhällsservicen, så det låter självklart, eller hur?
Så ser det inte ut idag! Idag ligger apoteksverksamheten helt i händerna på marknadskrafterna och profiten står självklart i främsta rummet. Då vill man såklart inte dras med olönsamma apotek i glesbygden. Inför hotet att stå med en rad nedlagda apotek i valrörelsen så har Anders Andersson (KD) och Irene Oskarsson (KD) inga betänkligheter kring att gräva i skattekistan.
Kaj Raving (V),
partistyrelseledamot
Lars Johansson (V),
kommunstyrelseledamot
Skattebetalare får betala för apoteksdöd
Regeringens tvångsprivatisering av apoteksmarknaden har redan kostat skattebetalarna miljarder. Det har lett till sämre arbetsmiljö för de anställda och sämre säkerhet för kunderna. Nu är också risken för apoteksdöd i glesbygden överhängande.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.