Denna principiella uppfattning förefaller måhända något ålderdomlig i denna nyliberala värld, där allt räknas i pengar, vinster och lönsamhet.
Som gammal fackföreningsman vet jag att företag, som tillverkar hus, spånskivor, bilar, bygger sjukhus eller tillverkar läkemedel, måste gå med vinst. Om inte läggs de ned. Däremot är det högst diskutabelt om de fyra svenska storbankerna skall ligga på nuvarande groteska vinstnivåer?
Jag är alltså överens med Anders Andersson att privata företag måste göra vinst för att överleva.
Men just därför skall inte kommuner och landsting lägga ut sin verksamhet på privata företag. Marknaden klarar nämligen inte att leva upp till behoven samtidigt som man är piskad att visa upp vinst i verksamheten.
Dessutom är risken uppenbar att det privata företaget tvingas eller frestas att ha för lite personal, outbildad billigare personal eller att den ambitiöse ägaren själv jobbar ihjäl sig. Det allmänna får då sopa upp resterna.
Det är alltså skillnad på att tillverka spånskivor och bilar och att driva äldreomsorg och skolor. Den ena verksamheten har som sin primära uppgift att generera vinst till sina ägare den andra skall täcka de behov som finns.
Anders Andersson tycker inte att offentliga medel skall få föras ut till skatteparadis! Bra! Men faktum är att denna verksamhet pågår för fullt. Svenska skattepengar förs bort från vården till skatteparadis.
Vore intressant om Anders kunde berätta hur Alliansregeringen tänker stoppa denna hantering?
Vi är många som ser fram mot detta.
Lennart Beijer (v)
Hultsfred
Skillnad på biltillverkning och äldreomsorg
Omsorg och vård av våra äldre får inte styras av lönsamhetstänkande. Skolor skall inte drivas i vinstsyfte.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.