Men nu står skogsbolagen inför stora utmaningar. Efterfrågan på massa och sågade produkter har fallit drastiskt. Flera mindre sågverk har fått slå igen. Och de stora bolagen tvingas notera kännbara förluster. Något som lett till varsel och uppsägningar. Likväl hålls råvarupriserna uppe. Förr kunde man balansera priserna på skog med tillgång och efterfrågan.
Men nu har det oväntade inträffat att priset på skogsråvara hålls uppe på konstlad väg. Genom statsmakternas beslut om ekonomiskt stöd för omställning till förnyelsebar energi med bl.a. biobränsle som bas har skogen kommit att prissättas i konkurrens med elkraft och fossila bränslen. Jättelika biobränsleanläggningar för fjärrvärme har byggts i alla större orter. Dessa anläggningar dammsuger marknaden på allt, också stamved, som kan flisas till värme och el.
Grundprincipen är normalt att trädet användes så, att barken och grenar och topp (grot) blir till energi. De yttre delarna av stammen, splintveden, blir till massaved och de inre, kärnvirket, blir till sågade trävaror. Detta sätt att använda trädet är både klokt och resurseffektivt, då det skapar förädlade produkter som i sin tur ger arbetstillfällen och mervärde i flera led.
Grundprincipen hotas nu av den förmodligen omättliga efterfrågan på biobränsle som statens stimulans av marknaden förorsakar. Normalt sett skulle skogsråvaran har gått ned i pris när konjunkturen viker. Men när skog skall ersätta fossila bränslen med högt energiinnehåll, så får den ett mervärde som riskerar att slå ut den befintliga upparbetade och värdeskapande industrin.
Den virkesskog som eldas upp tar 75-100 år att återskapa till industriråvara. Det är en hasardpolitik med enbart förlorare och riskerar att göra Sverige till en nation som inte längre har förmåga att fullt ut ta tillvara sina rika naturtillgångar.
Thomas Nilsson,
Nybro
Skogen ska förädlas, inte eldas upp
Svenska skogar har under de senaste 150 åren tillhört landets allra viktigaste inkomstkällor i form av allt mer förädlade träindustriprodukter. Från början mest av sågat virke, men framför allt efter andra världskriget till allt mer och fler förädlade produkter. Denna utveckling har varit en av grundförutsättningarna för det välfärdssamhälle vi har i dag.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.