Skolan kan skapa bättre hälsa

Friskvård och fysisk aktivitet minskar risken för allvarliga sjukdomar. Därför är det viktigt att vi ökar den fysiska aktiviteten och inte minst bland våra barn och ungdomar. Jag kommer att prioritera detta högt i mitt arbete som landstingsråd för Moderaterna i Kalmar län. Nyckeln till framgång är att landstinget och länets kommuner har en tydlig gemensam strategi och ett tydligt samarbete. Det behövs för att lyckas med en förebyggande hälso- och sjukvård i Kalmar län.

Från läsekretsen2014-01-24 07:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste 50 åren har benskörhetsfrakturer i Sverige närmare fördubblats. Varför det har blivit så är till stor del oklart, men en sannolik förklaring är att vi i övergången från industrisamhälle till kunskapssamhälle har rationaliserat bort stora delar av den fysiska aktiviteten från vårt vardagsliv.

Trots att de flesta idag vet att motion är viktigt för hälsan, är det inte många som motionerar tillräckligt ur hälsosynpunkt. Tyvärr finns det dessutom en stor andel av befolkningen som inte motionerar alls.

Andelen överviktiga barn och ungdomar har sexdubblats sedan mitten av 1980-talet. Ändå har vår medellivslängd det senaste seklet ökat med 25 år, vilket gör att hälso- och sjukvården står inför stora utmaningar i framtiden.

I slutet av 1990-talet startade ett projekt för att undersöka hälsoeffekterna hos barn och ungdomar av ökad fysisk aktivitet. Detta är en av de största kontrollerade träningsstudier hos barn som gjorts i Sverige.

Resultaten var väldigt tydliga. Ökad fysisk aktivitet bland barn och ungdomar ger stora och långtgående positiva effekter i vuxen ålder. Effekterna?

Ja, bättre hållfasthet i skelettet, ökat skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar, minskad risk för diabetes, friskare tänder, bättre motorik, mindre risk för stress- och depressionsproblematik. Det har till och med visat sig att barn och ungdomar presterar bättre i skolan av ökad fysisk aktivitet. Man lär sig mer och studieresultatet blir därmed bättre.

Livsstil och hälsa grundas tidigt i livet, vilket gör att skolan och förskolan har en oerhört viktig och förmodligen avgörande roll att spela för förebyggande hälsoinsatser.

Ohälsa för med sig höga kostnader för samhället samtidigt som det skapar problem för den enskilda individen. Övervikt och fetma kostar samhället ungefär 4 miljarder i direkta kostnader varje år och indirekt drygt 12 miljarder. Det är därför av många skäl viktigt att lägga större fokus på att i så stor utsträckning som möjligt motverka att barn hamnar i övervikts- eller fetmaproblematik.

Många olika forskarrapporter visar att insatser till skol- och förskolebarn kan påverka och till och med vända denna negativa utveckling. En timmes extra fysisk aktivitet per dag skulle kunna vara en lösning på många framtida hälso- och sjukvårdsproblem. Det löser inte alla problem med övervikt och fetma, men är ett stort och viktigt steg framåt för ett mer hälsosamt Kalmar län.

Chanserna för en hälsosam livsstil längre fram i livet ökar. Ju färre ungdomar som kliver in i vuxenlivet med övervikt eller fetma desto färre kommer senare i livet att lida av dess konsekvenser längre upp i åldrarna.

Här har bland annat skolan en viktig utmaning att bita i och politiken i Landstinget i Kalmar län måste också ta ett bättre ansvar för frågorna genom bättre samarbete med kommunerna. Det är en fråga jag tänker prioritera som nytt landstingsråd för Moderaterna.

Johan Gustafsson (M)
Landstingsråd

Läs mer om