Genom att exempelvis Lena Wangenholm oförväget fullgör sitt demokratiska uppdrag i stadshusets plenisal ökar möjligheten att ett av samhällets grundproblem, trakasserier i skolan, prioriteras på den politiska agendan.
Kommunfullmäktige antog i måndags, den 26 januari, en arbetsmiljöpolicy för arbetsgivare och arbetstagare. Att kommunens högsta beslutande organ behandlar arbetsmiljöfrågor aktualiserar skolans arbetsmiljö och det pågående mobbningseländet på Vimarskolan.
Enligt tidningsuppgifter skall nu såväl Barn- och ungdomsnämnden som kommunstyrelsens arbetsutskott engagera sig i skolans dagsaktuella verksamhet. Det är ändamålsenligt att så sker.
I debatten i fullmäktige hänvisade kommunalrådet Leif Larsson till att lagar och regler måste följas då skolans verksamhet skall hanteras.
Det är självklart att lagar och förordningar skall följas såväl i skolfrågor som vad gäller kommunens borgensåtaganden.
Men inom ramen för regelverken måste kommunen lägga fast en policy för exempelvis skolans arbetsmiljö.
Det kan aldrig ha varit lagstiftarens avsikt att mobbningsoffer skall nödgas lämna sin skola till förmån för mobbare.
I den uppkomna situationen i vår kommun är det upp till kommunstyrelsens arbetsutskott och barn- och ungdomsnämnden att visa mobbarna var skåpet skall stå.
En framgångsrik kommun som Vimmerby måste visa etisk och moralisk styrka och slå vakt om de goda krafterna i skolan.
Helge Cardmo
Skolans dilemma
VimmerbyPartiet försöker att företräda folket i kommunpolitiken. Som nu i de aktuella mobbningsfallen på Vimarskolan. Det är sant att skolpersonalen uträttar många bra saker för att reducera trakasserier i skolan. Men för att barn inte skall behöva fara illa i skolan måste skolpersonalen få hjälp av andra goda krafter i samhället.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.