Det är också dags att renovera miljonprogrammen och varför inte införa ett nytt ROT som riktar sig till bl.a. kommunala fastighetsbolag och till ägare av flerfamiljshus. Det skulle sätta fart på alla som tänkt att byta fönster, dörrar, kök och golv i en tid när träbranschen verkligen behöver stimuleras.
Tyvärr så finns det en rad olika problem som hämmar; införandet av ett bolånetak, oro för stigande ränta, ökade priser och brist på tomtmark. Vi skulle också vilja uppmärksamma potentiella husköpares oro för arbetslöshet. Vem vågar dra på sig stora lån när våra sociala skyddsnät blir allt glesare?
Trähusindustrin är en konjunkturkänslig bransch och beroende av bostadspolitiska beslut. Politiska beslut kan jämna ut konjunkturcyklerna, ge förutsättningar för en stabil produktion och sysselsättning.
För att bygga upp industrier så krävs det efterfrågan. En stor del av efterfrågan bromsas av bristen på politiska beslut. Ska visionen uppnås måste regeringen ta sitt ansvar för ett ökat bostadsbyggande.
Om det då inte fattas några bostadspolitiska beslut, ja då stannar bostadsmarknaden upp. Har vi ingen bostadsmarknad så har vi snart ingen träbransch heller.
Sveriges och framförallt Småland har trärelaterade industri med många kompetenta, duktiga företagare och anställda, därför måste vi bygga mer i det här landet.
Insatserna handlar bland annat om att profilera Träregion Småland och trä i byggande. De tre mötesplatserna Träcentrum i Nässjö, Möbelriket i Lammhult och Virserums Konsthall har i uppdrag att arbeta med detta.
Att öka innovationstakten är en långsiktig överlevnadsfaktor för många trärelaterade företag. En av insatserna handlar därför om att få akademin och näringen att hitta nya och bättre sätt att samarbeta. Linnéuniversitetet och Högskolan i Jönköping förbereder en ansökan hos KK-stiftelsen till en "Småländsk Träföretagsforskarskola". Även Linköpings Universitet kommer att finnas med i samarbetet.
För den trärelaterade industrin är behovsstyrd kompetensförsörjning mycket viktig. För att bättre samordna arbetet med utbildnings-, rekryterings- och attitydfrågor kommer ett "Branschråd trä i Småland" att starta. I branschrådet finns bland andra representanter från Arbetsförmedlingen, Regionförbunden, träföretag, branschorganisationen för trä- och möbelföretagen (TMF), Facket för skogs-, trä- och grafisk bransch (GS-facket) samt olika utbildningsanordnare.
Reino Thapper,
ordförande GS avd 4 Östra Småland
Småland, ledande träregion i Europa
Vi vill se en ökad träanvändning och en utveckling inom den mekaniska trähusindustrin. Vi ser gärna en stor satsning på att bygga mer i trä. Sätt även fart på byggandet av studentbostäder.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.