Social haverikommission

Tyvärr inträffar av och till allvarliga tillbud eller olyckor. Då ett flygplan störtar eller en tågkollision inträffar tillsätts en statlig haverikommission. Dess uppgift är att kartlägga vad som hände, orsakerna och vad som bör göras för att förhindra liknande tillbud i framtiden. Ofta är det en granskning av såväl tekniska förhållanden som den mänskliga faktorn.

Från läsekretsen2006-01-14 05:19
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sociala katastrofer förekommer i betydligt större utsträckning: slagsmål med dödlig utgång, mord på tonåringar, anlagda bränder med allvarliga följder, så kallat hedersrelaterat våld etc. Enligt regelboken blir det en rättslig process där polis, åklagare, försvarsadvokat och domstol medverkar. Är unga människor inblandade ingriper även socialtjänsten. Så långt är allt gott och väl men det är inte tillräckligt.
Det finns starka skäl att diskutera inrättandet av en social haverikommission. Denna skall inkallas så snart allvarliga sociala eller kriminella handlingar inträffat. Den sociala haverikommissionen kan inrättas som en enhet inom Socialstyrelsen. Till kommissionen skall knytas en grupp specialister (resurspersoner) såsom socialarbetare, psykologer, lärare och poliser för att nämna några exempel.
Haverikommissionens uppgift är att så noga som möjligt utreda bakgrunden till den mänskliga katastrofen. Därvid bör man redovisa såväl generella som individuella orsaker.

Sven-Olov Carlsson, IOGT-NTOs förbundsordförande, Sofia Modigh, NBVs förbundsordförande, Kjell E Johanson, Ordförande i Kalmar läns nykterhetsförbund

Läs mer om