Både kongressen och vårbudgeten, som presenterades dagen innan kongressen började, har som mål att sysselsättningen måste öka. I vårbudgeten föreslås en rad åtgärder. Kongressen har lagt grunden för ökad tillväxt. Men som vi har framhållit i många sammanhang: Det behövs också särskilda insatser i Kalmar län. Det gäller sådant som infrastrukturen och satsningar på utbildning, forskning och turism. Vi förväntar oss också att statlig verksamhet lokaliseras till Kalmar län. De statliga paket som andra landsdelar har fått måste följas av också ett paket till Kalmar län. Vi kommer att bevaka att staten tar sitt ansvar.
Det moderata landstingsrådet Peter Johansson har den 17 april en artikel om vårbudgeten. Han använder den välkända taktiken att anfall är bästa försvar. Peter Johansson och hans borgerliga kolleger i landstinget har inget ansvar. Allt är regeringens fel. Vi ska kommentera några punkter i artikeln.
Peter Johansson gör ett stort nummer av att statsbidraget till kommuner och landsting minskas "som en konsekvens av förra årets förändrade pensionsskatteregler", som han skriver. För landstinget i Kalmar län betyder det minus 22 miljoner.
Han skriver att planeringsförutsättningarna raserades den 15 april.
Ett minus på 22 miljoner är naturligtvis bekymmersamt. Men det är inte ärligt att blanda ihop pensionsskattereglerna med vårbudgeten, som Peter Johansson gör.
Kommunernas skatteintäkter har ökat bland annat genom övergången från skattefri folkpension och pensionstillskott till skattepliktig garantipension. Förra året gjordes därför en preliminär reglering av statsbidraget till kommuner och landsting och nu görs en slutlig reglering.
Det står givetvis Peter Johansson fritt att kritisera det nya pensionssystemet och effekterna av det. Men det är egentligen fel att tala om ett minus eftersom skatteintäkterna har ökat. Och om han redovisar detta som ett minus borde han vara ärlig och även redovisa de statliga pengar som tillförs kommuner och landsting.
Vi delar Peter Johanssons uppfattning att sysselsättningen måste öka. Men som vanligt när moderater diskuterar hur det ska gå till skriver Peter Johansson att "de svenska bidragssystemen behöver stramas åt". Alltså samma gamla moderata politik, trots en ny partiledare. Sjukersättning och a-kassa ska försämras för att "stimulera" människor att börja jobba.
Peter Johansson anser att Sverige behöver en politik som värderar utbildning och kunskap.
Den framgångsrika högskolan i Kalmar är ett exempel på att vi socialdemokrater också anser det. Men det kan vara bra för läsaren att veta att om moderatarena fått bestämma så hade vi inte haft någon högskola i Kalmar län.
En upplysning som ordföranden för moderaterna i Västerviks kommun Peter Johansson lämnar är att han inte vill ha ett statligt paket till Kalmar län.
Det innnebär att han inte vill ha några statliga satsningar i Västerviks kommun. Detta förvånar oss. Vad tycker partikamraten i moderaterna, tillika kommunalrådet i Västerviks kommun, Harald Hjalmarsson om detta?
En sak är klar. Vi socialdemokrater kommer att fortsätta att arbeta för ett statligt paket för Västerviks kommun och Kalmar län.
Lena Segerberg,
landstingsledamot (s)
Krister Örnfjäder,
riksdagsledamot (s)
Socialdemokraterna fortsätta arbeta för statliga insatser i Kalmar län
Den 16-18 april hade vi socialdemokrater kongress på temat Tillväxt för välfärd. Kongressen inriktades på framför allt fyra områden - fler i arbete, bättre förutsättningar för fler och växande företag, Sverige ska konkurrera med kunskap och forskning, inte med lönedumpning och sämre villkor för de anställda och, för det fjärde, tillväxten ska vara ekologiskt hållbar.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.