Som vanligt späckat med faktafel

Svar till Micael Glennfalk.

Från läsekretsen2015-01-13 08:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunalrådet Micael Glennfalk har återigen tagit till orda om trygghetsboende i Vimmerby. Som alltid är hans insändare späckad med stora och små faktafel och grova vantolkningar av vad andra sagt, tyckt och gjort.
Ett fullständigt svar skulle bli väldigt långt. Jag nöjer mig med några få påpekanden.
Jag var inte ordförande i Vimarhem när jag överklagade ett fullmäktigebeslut om att Vimarhem skulle göra en utredning om trygghetsboende. Mitt överklagande berodde inte heller på att jag skulle vara emot trygghetsboende. En anledning till mitt överklagande var att Vimarhem nyligen gjort en mycket gedigen och seriös utredning där alla berörda fick säga sitt och alla aspekter fanns med.
Det enda "felet" med den utredningen var att slutsatsen inte passade Micael Glennfalk.
Glennfalk har hela tiden haft stora bekymmer kring vad begreppet trygghetsboende är, jag vill undvika det tramset, men bara påpeka att Glennfalk återigen är fel ute när han antyder att en gemensam lokal bara skulle räknas som en del av trygghetsboende om den låg i samma hus som alla lägenheter.
Vad jag vet finns i kraven för statligt stöd inget sagt om detta. Om avståndet inte är för långt kan ett trygghetsboende bestå av två eller flera huskroppar.
Under min ordförandetid i Vimarhem var jag med om att bygga 100-talet lägenheter, de allra flesta med god tillgänglighet för äldre eller andra med begränsad rörlighet. I Tuna och Frödinge byggde Vimarhem lägenheter i omedelbar anslutning till gemensamma lokaler.
Den som är intresserad av vad Micael Glennfalk åstadkommit kan se detta i kvartet Pistolsmeden där Vimarhem idag förfogar över en kombinerad grus- och asfaltsplan.
Om inte Glennfalk gripit in hade denna plan med stor sannolikhet varit förstörd med en byggnation av sex lägenheter gruppboende, gemenskapslokal och 14 "vanliga" lägenheter. Det hade ju varit synd.

Tomas Holgersson

Läs mer om