Spiken i kistan för gamla skolpolitiken

Slutreplik till Carolina Axelsson och Torben Lundholm (MP).

Från läsekretsen2014-01-28 08:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Historiebeskrivning är helt nödvändigt för att förstå framtidsfrågorna. MP fanns med i svensk riksdag från år 1988 och fram till 1991, det år som kommunaliseringen infördes i vårt land, med benäget bistånd av ert parti, socialdemokraterna och vänsterpartiet. Kommunaliseringen hade föregåtts av en mängd utredningar och en näst intill 20-årig politisk debatt. Detta kan inte vara en hemlighet för MP.

Vi var som politiskt parti och tillsammans med lärarnas riksförbund de enda som varnade för detta - men ingen lyssnade - resultaten ser vi.

Inom regeringen är vi idag helt ensamma om, att återigen vilja förstatliga skolan, för att därigenom kunna upprätthålla en hög kvalité på undervisningen, oberoende var man bor och verkar i landet och helt oberoende av en enskild kommuns ekonomi.

Vi är helt övertygade om, att de flesta partierna i vårt land inklusive MP också kommer till insikt om detta, minst sagt vi förväntar oss det.

"Experimenten" i skolan har varit alldeles för många och lärarutbildningen har ändrats ett antal gånger under tiden.

Vid senaste besöket vid Lindöskolan i Kalmar och med diskussioner tillsammans med lärare, samtliga utbildade på 90-talet och undervisar i svenska språket, framkom att ingen av dem under studietiden vid lärarehögskolan har haft undervisning i eller på vilket sätt man förmedlar "läskunnighet" - anmärkningsvärt tycker vi - varför det idag under nuvarande utbildningsministerns ansvar införts s.k. "läslyftet" för lärare - inget annat än en komplettering till en tidigare bristfällig utbildning, men nödvändigt.

På motsvarande sätt och med samma anledning har man bl.a. haft och har det s.k. "mattelyftet". Vi fortsätter att förstärka lärarnas roll inte att minska den.

Under samma tid har man också lyckats underminera lärarnas status, arbetsvillkor och löneförhållanden så till den milda grad att det förmodligen krävs än mer insatser för att kunna åstadkomma en förändring, vilket vi inom Folkpartiet inte är ett dugg främmande för. Detta gör vi i samarbete med lärarna och inte över deras huvud - därav som ni själva säger: "lärarnas parti", vilket bara bekräftar att kåren också anser att vår politik är den enda riktiga.

PISA 2012 är inte en utvärdering av den nya skolpolitiken bästa MP-vänner, utan förhoppningsvis spiken i kistan för den gamla.

Folkpartiet Liberalerna i Hultsfreds kommun
Mikael Petersson,
Börje Helgesson, Håkan
Hermansson

Läs mer om