Starkt gjort av Schultz, ännu starkare av Henriksson

Vi ska respektera socialdemokraten Inge Schultz, när han i Vimmerby, i just Vimmerby, går ut offentligt i denna tidning och säger att alkoholskatten bör vara kvar på nuvarande nivå. Han gör det trots att jobb äventyras på Åbro Bryggeri, trots att många av hans väljare har sin arbetsplats där och därmed är ekonomiskt beroende av företaget.

Från läsekretsen2004-03-18 07:53
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Han hävdar att oförändrad skatt har klara fördelar ur ett folkhälsoperspektiv. Starkt gjort av Schultz att just i Vimmerby framhärda i sin inställning till alkoholskatten.
Men bara för att Inge Schultz intar en något obekväm inställning behöver det inte per automatik innebära att han har rätt. Tvärtom. Han har käpprätt fel.
Att just Sverige som en isolerad ö, försöker hålla någon sorts ölskattekarantän gentemot hela världen, främjar tyvärr inte folkhälsan. Resonemanget kanske stämde när Inge Schultz var ung, då var det inte lika lätt att transportera sig själv, eller proppfulla öl- och spritkassor, över gränserna.
Idag är det ingen stor sak att fixa hem billig sprit från Danmark, Tyskland, Finland eller de baltiska länderna. Det organiseras ideliga bunkringsresor och risken att packa väskorna för fulla finns inte längre.
Allt är tillåtet, eller åtminstone inte förbjudet. Genom att hävda att en nära fest är förestående kan i stort sett vilka mängder som helst, på fullt laglig väg, transporteras över gränserna. Flera bussbolag arrangerar "inköpsresor" till Tyskland. Ett av de viktigaste försäljningsargumenten framhävs tydligt i reseannonserna; "Obs, bussen medföljer på färjan". Allt för att resenärerna ska slippa bära de stora mängderna drycker.

Civiliserad inställning

Istället för en kontrollerad handel på systemet, eller för all del i en avreglerad livsmedelsbutik, istället för ett kontrollerat drickande när tillfället så påkallar. Exempelvis till en god middag, eller vid en bjudning hemma så bunkras det upp offantliga mängder på alla dessa inköpsresor, och sedan sups det hejdlöst till höger och vänster.
Istället för en civiliserad inställning till alkohol, till de problem som spriten kan medföra, och den glädje vi kan ha av den blir det en form av "köpa billigt, tjäna pengar och råsupa-mentalitet" i stugorna runt om i landet.

Just vi i hela världen

Nu dröjde det inte länge förrän socialdemokraten Inge Schultz fick mothugg. Av ordföranden i Vimmerby arbetarekommun, Jan Henriksson. En tydlig spricka alltså i den socialdemokratiska fasaden.
Jan Henriksson deklarerar en uppfattning som säger att det är bättre att ta tjuren vid hornen och försöka lösa problemet med kontroll och sunt förnuft, än att gömma sig bakom närmaste korkek, och därmed hoppas och tro att problemen inte finns.
När våra grannländer i alla väderstreck sänker sina alkoholskatter och harmoniserar dem så fortsätter politikerna i Sverige att hävda "folkhälsoperspektivet" som argument för att just vi ska ha mycket, mycket högre skatter. Just vi i hela världen.
Detta trots att facit redan finns. Drickandet i Sverige har inte gått ner. Det har inte ens stabiliserats på en jämn nivå nej, det har ökat. Trots att Sverige har oförändrad hög alkoholskatt.
Därmed borde det stå klart för alla och envar att nuvarande modell inte fungerar längre. Den är överspelad. Helt slut.

Malpåse för Åbro

Att sedan en hel svensk näringslivsbransch drabbas av politikernas oförmåga att anpassa sig efter verkligheten är ytterligare en aspekt. Det borde vara en strid ström politiker som ändrar sig, som kapitulerar och säger; "okej, jag hade fel, det gick inte med hög skatt, nu får vi försöka något annat".
VD Henrik Dunge på Åbro Bryggeri ser produktionssiffrorna sjunka samtidigt som marknaden för öl ökar. Detta trots att Åbros produkter alltid hävdat sig väl när det gäller smak.
Han och övriga medarbetare på bryggeriet kan nämligen inte slåss mot väderkvarnar. De klarar inte av att fightas på en marknad där konkurrensen sker på högst olika villkor. Det går bara inte.
Gränshandeln har sedan Sverige gick med i EU 1995 redan fört med sig negativa effekter. Dels på folkhälsan, dels på svensk bryggerinäring. Åbro Bryggeri sysselsätter idag 250 personer, mot 400 1995.
Och fortsätter utvecklingen så blir det noll kvar. Dunge har varnat för att det kan bli malpåse som gäller för det gamla anrika bryggeriet, ett av de äldsta familjeföretagen i landet.
Strongt gjort av Inge Schultz, att torgföra sin egen uppfattning, trots att den är obehaglig, just i Vimmerby, men ännu starkare av Jan Henriksson att gå emot sin partikollega, och socialdemokraternas starke man i Vimmerby.

Alf Wesik
Läs mer om