Stärkta mänskliga rättigheter

I sitt budskap inför internationella dagen för mänskliga rättigheter den 10 december understryker FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon att mänskliga rättigheter gäller alla oavsett klass, åsikt eller sexuell läggning. Det är ett tydligt och välkommet budskap i en tid då alltför många människor förtrycks av sina regeringar eller andra aktörer.

Från läsekretsen2014-12-09 09:37
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SVERIGE ÄR ETT föregångsland i det globala arbetet för stärkta mänskliga rättigheter (MR). Sverige har i FN-sammanhang verkat bland annat för yttrandefrihet på internet och för uppbyggandet av nationella MR-institutioner i utvecklingsländer. Svenska regeringar har särskilt försvarat flickors och kvinnors rättigheter.

För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett föregångsland måste det internationella MR-engagemanget ha en motsvarighet på hemmaplan. FN:s övervakningskommittéer har påpekat att Sverige måste arbeta mer aktivt mot diskriminering av etniska minoriteter, hatbrott och våld mot kvinnor. Sverige har också fått kritik från FN:s tortyrkommitté för beslut att avvisa människor till länder där de riskerar tortyr. Flera av rekommendationerna har upprepats under tio års tid.

För att stärka skyddet för mänskliga rättigheter på hemmaplan har en tredjedel av världens länder inrättat en oberoende MR-kommission. Sjutton av 27 EU- länder har en sådan kommission. I Norden finns MR-kommissioner i Danmark, Norge och Finland. Sverige finns inte bland dessa trots att FN vid flera tillfällen har rekommenderat regeringen att inrätta en sådan.

FN HAR framhållit fördelarna med oberoende MR-institutioner och ger medlemsländerna stöd för att de ska kunna bygga sådana institutioner.
I Sverige skulle en sådan kunna reda ut frågetecken kring tolkningen av internationella MR-åtaganden, utarbeta instruktioner till kommuner och landsting samt hålla ett vakande öga på myndigheter som inte agerar i enlighet med internationella förpliktelser. Ombudsmannamyndigheterna DO och JO har sina specifika uppgifter. En ny MR-institution bör därför inte placeras i dessa myndigheter utan utses av riksdagen och ha ett eget och övergripande mandat.

FRÅGAN OM EN oberoende svensk MR-institution har utretts i regeringskansliet men engagemanget för frågan tycks ha avstannat. Nu krävs en förnyad process.
Försvaret för de mänskliga rättigheterna handlar om individuell rättvisa, social stabilitet och globala framsteg, säger Ban Ki-moon. Också Sveriges regering bör lyssna på FN-chefens uppmaning till världens länder att försvara de mänskliga rättigheterna varje dag, året om. Ett sätt är att med FN:s hjälp inrätta den oberoende nationella myndighet för mänskliga rättigheter som har debatterats i flera år men ännu inte blivit verklighet.

Aleksander Gabelic
Ordförande i Svenska
FN-förbundet

Jürgen Beck
Ordförande i Eksjö
FN-förening

Läs mer om