Stoppa centraliseringen, öppna BVC i Ankarsrum

Den 2 september stängdes BVC i Ankarsrum, vilket har föranlett protester av småbarnsföräldrar som får avsevärt längre till servicen, när de hänvisas till Västervik.

Från läsekretsen2013-09-18 07:19
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Landstingsrådet Lena Segerberg (S) medger i en replik att informationen om stängningen av BVC i Ankarsrum kunde ha varit bättre och tydligare. Hon försvarar stängningen av BVC i Ankarsrum med att familjerna får utökad service på familjecentralen i Västervik. Lena Segerberg verkar tycka att det är gott nog att det finns en familjecentral där och en i Gamleby.

Men vad tröst är det för de familjer som bor i Ankarsrum, Totebo, Hjorted och Blankaholm, och som just blivit av med sin BVC?

Lena Segerberg hänvisar till antalet födda barn i upptagningsområdet. Vore det inte mer relevant att se till resvägarna? Om antalet barn inte är så stort går det ju att koncentrera verksamheten till vissa dagar i veckan, som hittills varit fallet på BVC. Det är ju så man resonerar i de samtal som pågår med några av länets mindre kommuner, som ännu inte lyckats nå fram till lösningar i samförstånd med landstinget.

Lena Segerberg sveper till med att det ännu inte finns någon familjecentral i min hemkommun, Vimmerby. Hon förtiger dock att nödvändiga beslut har fattats och att man nu väntar på att landstinget ska bygga om de lokaler, där
familjecentralen är tänkt att inrymmas.

Västerviks kommun är enligt uppgift den till ytan största kommunen söder om Dalälven. Områdena utanför tätorterna är bitvis glest befolkade. Men det innebär inte, enligt min uppfattning, att de som bor i mer glest befolkade delar av kommunen ska behöva finna sig i att få service indragen och tvingas ut på vägarna istället.

Jämför med Kalmar kommun, som visserligen mer folkrik dock är mindre till ytan. Där finns idag en familjecentral i bostadsområdet Norrliden och en två mil söder om staden, i Ljungbyholm. En ny familjecentral planeras i centrala Kalmar och ytterligare en hade av den rödgröna majoriteten utlovats redan till 2011 i Lindsdal, för befolkningen i kommunens norra delar. När planeringen är verkställd kommer det alltså att finnas fyra familjecentraler i Kalmar.

Ur dessa perspektiv är det märkligt om det skulle vara så orealistiskt med en familjecentral i Ankarsrum.

Den rödgröna majoriteten med Lena Segerberg i spetsen präglas av en tilltro till stordrift och centralisering. Kristdemokraterna vill istället att hälso- och sjukvårdens grundläggande service ska finnas nära där folk bor, med öppenhet för lokala varianter. Människan är inte gjord för stordrift, framför allt inte små barn. De mår bäst av småskalighet, med ett begränsat antal kontakter.

Gudrun Brunegård
Landstingsråd (KD)

Läs mer om