Storhetsvansinne och maktfullkomlighet

Vi har demokrati i Sverige. Det ska vi vara stolta över. Alla över 18 år får rösta. Man får tycka olika men ändå göra sin röst hörd. Politiska partier har möjlighet att bedriva sitt arbete. Majoriteten leder arbetet. En aktiv och initierad opposition granskar majoriteten och tvingar majoriteten att skärpa sig. Förhastade och illa underbyggda beslut kan förhindras. Det tjänar hela samhället på.

Från läsekretsen2014-11-19 09:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så har vi sedan länge haft det i Vimmerby. Majoriteten har haft ordförandeposter och "sista ordet", men oppositionen har funnits med som vice ordförande. De har fått del av samma information som grund för sina ställningstaganden.

Under den senaste mandatperioden har ett oppositionsråd funnits på halvtid i form av Helen Nilsson (S). En del har tyckt att det varit väl generöst. Vi har försvarat det med att oppositionen behöver förutsättningar att kunna vara med på möten, hämta information och hålla sig uppdaterad. Det är svårt att förena med förvärvsarbete. 50 procent arvodering behövs för att det ska vara möjligt.

Det har varit en hederskod att den politiska organisationen beslutats i god tid inför den nya mandatperioden. Gemensamt har man format en organisation som ger rimliga förutsättningar för ett demokratiskt arbete, vare sig man hamnar i majoritet eller i opposition efter valet.

Nu har Socialdemokraterna kommit till makten i Vimmerby tack vare Moderaterna. Vips ändras allting. Den organisation som beslutades så sent som i juni ska rivas upp. Det förslag som nu ligger innebär att ingen från oppositionen finns med i något nämndspresidium, inte heller i kommunstyrelsens. Vad vi vet är detta första gången i Vimmerby kommuns historia!

Ett oppositionsråd ska få finnas kvar - dock bara med 35 procent arvodering - men ska inte ha tillträde till kommunstyrelsens presidium. Man utestänger alltså oppositionen från information före nämndernas sammanträden.

Revisions- och demokratiberedningen föreslås avskaffas. Leif Carlson (M) jobbade hårt för att en parlamentarisk grupp, med representanter för alla partier i kommunfullmäktige, skulle bereda vissa ärenden. Detta för att värna om demokratin. Modellen har lovordats av Sveriges Kommuner och Landsting. Nu ska beredningen skrotas.

Vad har hänt i Vimmerby? Har moderater och socialdemokrater fått storhetsvansinne? Tror de inte att de någonsin kan hamna i opposition igen? Tydligen inte. Nu ska man styra och bestämma själva. Oppositionens insyn och information ska begränsas så mycket som möjligt.

Det är inte olagligt; varje kommun beslutar om sin egen politiska organisation, men det är tvärt emot den breda samförståndsanda och respekt för demokratin som hittills har präglat Vimmerby, åtminstone under de år som vi kan överblicka.

Gode värld, vart är Vimmerby på väg? Hur ska detta sluta?

Gudrun Brunegård (KD), ledamot i kommunfullmäktige
Elisabeth Lago Nilsson (KD), ledamot i kommunfullmäktige
Torbjörn Sandberg (KD), ersättare i kommunfullmäktige
Thomas Karlsson (KD), ersättare i kommunfullmäktige
Ola Gustafsson (KD), ledamot i revisions- och demokratiberedningen

Läs mer om