Den bistra sanningen är att Sverige en gång i tiden har haft en av världens mest sjukfrånvarande befolkning samtidigt som vi hade en av världens friskaste befolkningar. Så såg det nämligen ut före 2006. Även Socialdemokraterna insåg farorna med denna höga sjukfrånvaro och satte upp som mål att halvera antalet sjukskrivningar. Problemet var bara den arbetsmetod man valde för att genomföra detta, något som resulterade i att omkring 140 personer förtidspensionerades dagligen.
I den tidigare sjukförsäkringen fastnade med andra ord alltför många människor i långa passiva sjukskrivningar med försämrade rehabiliteringsmöjligheter. Så kunde vi inte låta det fortgå och därför reformerades sjukförsäkringen. Att man en gång i livet drabbats av sjukdom eller skadats behöver inte innebära att arbetsförmågan för all framtid har försvunnit.
Kärnan i den nya sjukförsäkringen är just tidsgränser för prövning av arbetsförmågan. Vid dessa undersöks möjligheterna att återgå till samma arbetsuppgifter, andra arbetsuppgifter hos samma arbetsgivare eller andra arbetsuppgifter på annan arbetsplats. Vi kan nämligen inte låta samhället ge upp hoppet om dessa personer, människor måste kunna erbjudas fler än en chans att ta sig tillbaka till sysselsättning igen. Något som även Agneta Grahn bör kunna hålla med om.
Sjukförsäkringens erbjuder idag både sjukpenning, vård och rehabilitering till de människor som är sjuka eller skadade och inte kan arbeta, men också stöd och hjälp att komma tillbaka till arbete för dem som har arbetsförmågan kvar. På så sätt har ett stort antal människor hittat vägar tillbaka till arbete igen och samhället får större möjligheter att långsiktigt ge stöd till dem som bäst behöver det. Liksom Socialdemokraterna vill även vi sänka sjukfrånvaron, vi väljer bara en annan väg att nå dit och den handlar om att se vad varje människa är i behov av.
Eva Bengtson Skogsberg (M),
Riksdagsledamot från Kalmar län
Svar på Agneta Grahns insändare
Beklagligt att Agneta Grahn (23/10) inte ser fördelarna med den nya sjukförsäkringen, hur den har hjälpt människor byta utanförskap mot arbetsgemenskap och framför allt hur den såg ut tidigare.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.