Svar på Chatrine Pålssons artikel

Det ska bli intressant att följa Chatrine Pålssons arbete med att utse år 2005 till vårdpersonalens år. Chatrine har ju stora möjligheter att förverkliga sina idéer med tanke på att hon sitter i majoritet inom landstinget i Kalmar län.

Från läsekretsen2004-04-14 07:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det kanske är så att vi behöver detta år för att samla ihop krafterna efter alla bruna kuvert som Chatrine och hennes partikamrater har delat ut under år 2004.
För det är ju så, Chatrine, att under år 2004 kommer vi som arbetar inom landstinget i Kalmar län att mista 500-700 medarbetare. Detta på grund av de besparingar som Kristdemokraterna tillsammans med de andra borgerliga partierna i majoritet nu genomför. Att nu lansera ett stort paket med förbättringar för vårdpersonal i form massagecheckar, sommarfester, ökat inflytande och mer tid för patienter känns lite förmätet av landstingsfullmäktigeledamoten Pålsson.
Men det är klart, om KD ska leva upp till sina vallöften om fler händer i vården, fler geriatriska vårdplatser, ökat öppethållande på vårdcentraler, tre fullvärdiga akutsjukhus m.m. m.m., så krävs det nog en del insatser för att lyckas. För det finns ju inte ett ända löfte på KD:s långa lista som man har lyckats att leverera. Om man tar Kristdemokraternas vallöften och gör precis tvärtom så hamnar man precis på sanningen.
Kristdemokraternas tvärtompolitik slår alla rekord. Till och med i sin artikel skriver Chatrine om förslag som hon vill genomföra samtidigt som man hittills har gjort precis tvärtom. Det finns några områden i artikeln som gör mig extra fundersam:
Chatrine Pålsson tar upp vikten av att personalen ska ha möjlighet att påverka organisationen. Under förra mandatperioden fanns möjligheten för personal och allmänhet att påverka den framtida vården genom projektet mål- och vision och studiecirkeln "leva livet 1-2". Dessa möjligheter förkastade den borgerliga majoriteten som istället hyrde in ett konsultbolag som arbetade fram de besparingar som nu genomförs. Ska vi tolka detta som ett sätt att ge personalen mer inflytande eller ett prov på KD:s nu så välkända tvärtompolitik?
Pålsson skriver om att det ska skapas andrum, mer tid och resurser för eftertanke, handledning och kompetensutveckling. Tror Chatrine att det blir mer andrum för oss personal när vi förlorar många av våra medarbetare eller är det ytterliggare ett bevis på KD:s tvärtompolitik?
I artikeln lyfter Chatrine vikten av de enkla små vardagliga uttrycken för uppskattning och erkänsla. En check till massagebehandling, en blomma vid sjukdom, jullunch eller sommarfest är uttryck för personlig omtanke. Det var ju eftersträvansvärt, men enligt KD:s regelbok för tvärtompolitik delar man nu istället ut bruna kuvert.
Jag ser som sagt fram emot vårdpersonalens år 2005 som Chatrine Påhlsson ska initiera. Men jag aktar mig för att måla upp för höga förväntningar.
För om man ska följa KD:s tvärtompolitik så blir det nog inte så mycket med det där året.

Gunilla Johansson (s)

Läs mer om