Per automatik ploppar sedan de traditionella insändarna upp i lokaltidningarna, vars argument brukar vara att "kommunen inte har råd med sina grundläggande åtaganden, men ändå kan stödja festivalen".
Som utomstående och boende i grannkommunen Vimmerby är det för mig en fullständig gåta att den här debatten fortfarande pågår, att det finns invånare i Hultsfred som ens tvivlar på festivalens värde för kommunen. Det tog ju några år innan debatten om att festivalen skulle vara djävulens påfund klingade ut, men jag undrar om inte den osakliga debatt som nu åter blossar upp kring kommunens åtaganden är ännu konstigare att förstå.
Egentligen borde kanske dessa mindre sakliga inlägg tigas ihjäl. Men tyvärr tror jag att allt för många kan låta sig luras och ta till sig av vad som skrivs. Därför är det viktigt att bemöta insändare likt den Evy Schultz skrev i tisdagens tidning.
Under rubriken "Varför gör de på dette viset" skriver hon bland annat "Ja, nu är det dags igen för våra politiker att gå in med pengar och hjälpa Rockparty/Rock City" och "Hur kan ni ha pengar till att täcka Hultsfredsfestivalens förluster( ?) men inte pengar till de äldre, som en gång också dragit in skatt till kommunens kassa. Det är helt obegripligt hur ni resonerar, skolan ska spara, socialen ska spara, men Rockparty/Rock City måste få leva vidare".
Själv skulle jag vilja kontra med ett annat Astrid Lindgren-citat, som mor Alma i Katthult riktar till pigan Lina: "Ja, du räkner ju som du har förstånd te!"
Evy Schultz förstånd är det säkert inget fel på, men vad gäller hennes argument i Rockparty-debatten är det däremot värre ställt. Hennes direkt vilseledande inlägg måste vi dela upp i två delar.
1. Hultsfred kommuns politiker går inte in med pengar, än mindre "täcker man Hultsfredsfestivalens förluster". Vad som är sant är att kommunen går in och borgar för ett banklån som föreningen kommer att ta för att själva lösa sitt tillfälligt ekonomiskt ansträngda läge. Skillnaden mellan dessa saker är fundamental och otroligt viktig att påtala. Detta har kommunen gjort förr, utan att behöva betala en endaste krona, och kommer kanske även att göra fler gånger i framtiden.
2. Evy Schultz undrar vidare hur kommunen kan täcka festivalens förluster, vilket man alltså inte gör, när det inte finns pengar till skola, äldreomsorg, färdtjänst, socialförvaltning mm.
Vänd på det! Sanningen är nämligen den, att om man inte hade haft Rockparty i kommunen så hade man inte heller kunnat ha nuvarande nivå på sina kommunala åtaganden. Detta baserar jag inte på vad jag tror, utan på ett antal rapporter och undersökningar, bl a gjorda av Högskolan i Växjö samt QNB Analys & Kommunikation, som har gjorts avseende de ekonomiska effekterna Rockparty och dess förgreningar har på Hultsfreds kommun - såväl kortsiktiga som långsiktiga.
QNB:s rapport är baserad på två undersökningar gjorda 2003 av AdVence Affärsutveckling AB samt en akademisk uppsats på kandidatnivå vid Handelshögskolan BBS, Kalmar högskola. De siffror och värden som ringas in är således fyra år gamla, men de har definitivt inte minskat sedan dess.
Rapporten analyserar upplevelseindustrins effekter på en kommun - i detta fall Hultsfred - och studerar såväl ekonomiska inflöden utifrån det årliga arrangemanget som de mer långsiktiga effekterna på Hultsfreds kommun och dess invånare av Rock City - ett samlingsnamn som täcker småföretag, kulturarrangemang, utbildningar, forskning, restaurang med mera.
Tre inflöden av pengar lyfts fram i rapporten:
- Hultsfredsfestivalens besökare ger upphov till drygt 60 miljoner kronor i konsumtion som kan härledas direkt till Hultsfreds kommun. Drivmedel och kostnader för transport har exkluderats, trots att en stor del av denna summa på 13,4 miljoner kronor även kommer Hultsfred till del.
Årsverk är ett lättbegripligt mått när det gäller värde för en kommun, där skapande av sysselsättning och förmåga att betala skatt anses vara mycket viktigt. Resultatet är att ungefär 60 årsverk skapas utifrån konsumtionen som sker under Hultsfredsfestivalen. Av dessa skapas ungefär 50 i Hultsfreds kommun.
AdVence gör, utifrån sin undersökning, dessutom en uppskattning att festivalen ger cirka 2-2,5 miljoner kronor i direkta skatteintäkter för kommun och landsting. En reservation görs beroende på att många samverkande faktorer påverkar skatteffekten av ett enskilt arrangemang.
- Rock City lockar till sig invånare och bidrar till en attraktionsplattform för befintliga. Inflyttningen av de nya invånarna medför ett positivt bidrag på 5,2 miljoner kronor per år till Hultsfreds kommun. Den akademiska uppsatsen vid Handelshögskolan BBS i Kalmar visar att kommunens direkta vinst av Rock City är 3,1 miljoner kronor.
- Rock City har dessutom erhållit finansiering för att investera i sin verksamhet, utöver den från kommunen, på 41,5 miljoner kronor, 2003 års siffror. Detta är utvecklingspengar från exempelvis EU, Regionförbundet i Kalmar län och Regeringsdepartement, som har gått till bland annat satsningar i infrastruktur och utbildningar.
Totalt innebär detta ett inflöde på dygt 65 miljoner kronor per år, utöver engångssatsningarna. Dessa siffror motsvarar självklart inte vad Hultsfreds kommun exakt tjänar på Rockparty och dess förgreningar, men siffran reflekterar likväl det flöde av pengar som kommer till kommunen och dess företag tack vare att verksamheterna finns där. Dessutom finns en rad flera verksamheter som inte inkluderas i undersökningarna, till exempel räknas inte omsättningen och resultatet från Rock Citys olika verksamheter med.
Den akademiska uppsatsen vid Handelshögskolan BBS påvisar också ett antal ytterligare synliga effekter, främst avseende invånarantal och livsmiljö:
- Invånarantalet växer till följd av utbildningarna som erbjuds. 10 procent av studenterna valde att stanna kvar i Hultsfred efter studierna 2002. En ungdomlig närvaro betraktas som positiv i kommunen som annars har en ökande åldersstruktur.
- Kulturutbudet ökar vilket gör att samhället anses vara mer attraktivt att bo i.
- Nyföretagandet ökar till följd av Rock Citys verksamheter.
Dessutom framhålls osynliga effekter som Rock City bidrar med. Framför allt anses varumärket Hultsfred ha stärkts beroende på kommunens satsning på upplevelseindustrin. För det andra framhålls det mediavärde som uppkommer, vars ekonomiska värde kvantifieras till cirka 3,1 miljoner kronor årligen.
Utöver detta bör man också nämna de pengar som Rockparty årligen betalar ut till kommunens föreningar som ersättning för utfört arbete under festivalen. Storleken på denna motsvarar ungefär samma summa som kommunen årligen betalar ut i föreningsbidrag.
Åtminstone var det så härom året.
Det är självklart upp till var och en och tycka vad man vill om Rockparty och dess sidoverksamheter.
Jag har själv flera gånger varit kritisk till såväl hur festivalen och föreningen har drivits. Att föra en debatt kring detta är också sunt och framåtskridande, men det måste då ske på en faktabaserad grund och med sanningsenliga argument. Inte minst viktigt är detta då det gäller förhållandet mellan föreningen och kommunen.
Mikael Rundberg, Vimmerby
Svar till Evy Schultz om Rockparty
Det är inte ett dugg oväntat att genuina kritiker till Rockparty nu luftar sina strupar igen. Däremot är det sorgligt att argumenten inte kan hållas sakliga och sanna.Av erfarenhet vet vi att kritikerna gnuggar sina händer av förtjusning när föreningen gör en ekonomiskt dålig festival, så att de med alla krafter sedan kan sätta tänderna i Rockparty och dess förgreningar.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.