Jag vill ändå påstå att frågan om mobbning har tagits och tas på största allvar. Få frågor har fått en så tydlig belysning genom hela verksamheten. I alla dokument och handlingar som styr och rör verksamheten, har arbetet mot mobbning haft en central och viktig plats.
Nämnden har i alla kontakter med förvaltning, föräldraföreningar, verksamhetsområdena och inte minst kontaktbesöken ute på skolorna frågan om mobbning uppe till diskussion. Jag tror dock att det viktigaste arbetet att förhindra och stoppa mobbning görs ute i verksamheten bland all personal.
Jag hoppas och tror faktiskt att varje vuxen och också ungdom reagerar och slår larm om man upptäcker mobbning.
Varje enhet har handlingsplaner för att förebygga mobbning, skulle det ändå inträffa finns åtgärdsplaner för att få stopp på mobbningen så fort som möjligt. Där tyvärr mobbning inträffar måste vi ta lärdom och se över om rutiner och planer kan förbättras för att försöka undvika att det upprepas.
Så länge det finns tendenser till mobbning och kränkande behandling av våra elever kan vi inte vara nöjda. Våra elever har naturligtvis rätt till all trygghet var de än befinner sig och i skolan är trygghet och trivsel en förutsättning för lärande.
Så till Era specifika frågor;
- All kritik från Skolverket där man förelägger oss att ändra på olika saker försöker vi naturligtvis så snabbt som möjligt verkställa.
- Vi vill faktiskt att föräldrar och föräldraföreningar ska engagera sig för barnen i skolan och jag bemöttes alltid positivt från skolan när jag var engagerad i Rumskulla föräldraförening. Detta innebär emellertid inte att vi alltid tycker föräldrar och föreningar har rätt i alla frågor.
- Enligt de uppgifter jag fått fram har två familjer anmält Vimmerby Kommun till Skolverket avseende mobbning under de senaste 6 åren. Jag kan dock anse att det är två gånger för mycket.
- Jag ser också fram mot Skolverkets inspektioner. Det är alltid bra när personer utifrån granskar vår verksamhet.
Slutligen vill jag säga att de enskilda frågor ni tar upp knappast finner en bra lösning via insändare.
För att lösa detta måste alla inblandade parter sitta samtidigt vid samma bord!
Mig veterligen har alltid nämnden och/eller förvaltning ställt upp om föräldrar eller föreningar velat ta upp enskilda fall.
Krister Torenfält
Ordförande Barn- och Ungdomsnämnden
Svar till föräldrar i samverkan
Jag tror tyvärr också att det är så att elever inom BUN:s ansvarsområde, tid till annan och i olika omfattning, utsätts för mobbning och kränkande behandling. På samma sätt som jag tror att motsvarande händer i gymnasiet, högskolor och på arbetsplatser. Allt detta är att betrakta som ett misslyckande. Misslyckandet blir inte mindre av att föräldrar känner att man måste anmäla kommunen till Skolverket.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.