Svåra följder ändra Rot-avdraget

Regeringens planer på att sänka ROT-avdraget från 50 till 30 procent av arbetskostnaden har nu börjat sjunka in hos allmänheten. Tusentals företag och privatpersoner har ilsknat till. Förra året utförde över 68 000 företag ROT-tjänster, enligt Skatteverket.

Från läsekretsen2015-04-22 07:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en undersökning förra året som SIFO gjorde tillsammans med Företagarna svarade 49 procent att en minskning av ROT-avdraget skulle leda till uppsägningar av anställda. Hela 18 procent svarade att det kommer att lägga ner verksamheten. Det betyder att 12 000 företag riskerar att försvinna och att tusentals anställda blir arbetslösa.

Magdalena Anderssons svar är att de istället kan ägna sig åt att renovera miljonprogrammen i Stockholm, Göteborg och Malmö. Och att bygga nya bostäder. Det är ett helt orimligt uttalande. Att flytta företagare till storstäderna går stick i stäv med visionen att hela landet ska leva och utvecklas. De har sina familjer, vänner och sitt företag i sina hemkommuner. Ska de tvingas välja mellan att flytta till storstäderna eller att lägga ner sina verksamheter och gå ut i arbetslöshet? Det är inte rimligt och att på detta sätt tvångsförflytta företag för tankarna till en svunnen tid.

Företagarna har startat "rotupproret". Där lägger vi fram fakta om ROT-avdraget och vilka följder en minskning av avdraget skulle få för småföretagen. På några dagar har över 18 000 personer gillat våra åsikter på de sociala sidor vi startat, och även engagerat sig i kommentarsfältet, delat vårt material och interagerat.

Det visar att ROT-frågan berör många, inte bara de som erbjuder ROT-tjänster eller köper tjänsten, utan även andra som tycker att avdraget är en samhällsekonomisk vinst, inte bara ekonomiskt utan även en vinst för det lokala civilsamhället i glesbygden.

ROT-avdragen har varit en stor succé som skapat 21 000 vita jobb och minskat acceptansen för svartjobb. En minskning av ROT slår direkt mot antalet jobb, det blir färre vita jobb i dessa branscher och därmed också mindre pengar till statskassan och den gemensamma välfärden.

Magdalena Andersson motiverar sina skattehöjningar med att de ska finansiera nya jobb. Det kan tyckas uppenbart, men än en gång måste vi uppenbarligen upplysa politikerna om att jobben skapas av företag, och främst småföretag.

Sedan 1990 har fyra av fem jobb skapats i småföretag med mindre än 50 anställda och det är i de företagen som ryggraden, tillväxten och stabiliteten i ekonomin finns. Hur det går för Sverige och för Småland avgörs i hög grad av hur det går för de små företagen.

Regeringen borde se till att det blir lättare att anställa och underlätta för företagen så att jobben fler, inte färre.

Vi kraftsamlar nu under #rotupproret och vill att regeringen lyssnar till alla de jobbskapande småföretagen och inte genomför ändringen av ROT-avdraget.

Företagarna Kalmar och Kronoberg
Margareth Söderlind
Regionordförande Företagarna Kronoberg
Marcus Alsér, Regionordförande Företagarna Kalmar län

Läs mer om