Sverige är större än storstaden

En snabb urbanisering som nu sker riskerar klyva Sverige. Människor på mindre orter och landsbygd känner oro för tillgång till samhällsservice, för sina jobb, för sitt företag, för sina barns uppväxtmiljö och för tryggheten.

Från läsekretsen2014-10-07 07:07
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Grunden för att vi ska kunna bo, leva och verka i hela Småland&Öland och i hela landet är att det finns jobb. Då är en politik som gynnar jobbskapandet och växande företag nödvändig. Allt detta kan framstå som enkelt och logiskt, likväl är vi alltför få som i kommuner, regioner och i riksdagen driver en sådan politik.

Sveriges landsbygd och de mindre företagen har en enorm potential. Nya företag växer upp från Kiruna till Trelleborg. Fyra av fem nya jobb växer fram i små och nya företag. Så om jobben som är grunden för att allt växer och utvecklas skall bli fler måste vi underlätta för de som skapar jobben, den företagsamme människan.

För mig som centerpartist är det självklart att landsbygden ska stå på egna ben och inte permanentas i en beroendeställning av staten. Landet utanför storstan får inte bli ett Skansen för studier av röda stugor, ett outvecklat jordbruk och fritt strövande rovdjur, Sverige är större än storstaden.

Många av oss upplever att kommersiell service och grundläggande samhällsfunktioner blivit ett glesnande inslag i samhällsbyggets väv. En grundläggande service på rimligt avstånd från där man bor och verkar är en förutsättning för att en ort långsiktigt skall överleva. Vi vill därför införa en servicegaranti som innebär rätt till en grundläggande offentlig service i hela landet. Det innebär konkret en lägsta nivå - ett golv - på tillgången till samhällstjänster och service som vi som medborgare i Sverige har rätt till, oavsett var i landet vi bor.

Viktiga delar i en grundläggande service i hela landet är fortsatta bredbandssatsningar, en definierad rätt till postservice, tillgång till försäkringskassa, arbetsförmedling, socialtjänst, närvarande polis och en uppföljning av telefonoperatörernas utfästelser om bättre täckning etc.

Självklart är också den kommersiella servicen, affären, bankomaten, bilverkstaden en viktig förutsättning för landsbygdens och hela landets tillväxt. Väldigt få av oss är beredda att bo, leva och driva företag på en plats där det är ett stort och tidskrävande projekt att tanka bilen eller att köpa några liter mjölk.

Den politik vi fört, tex i det kommande Landsbygdsprogrammet, ger möjlighet för att fler lanthandlare, fler tankstationer och apotek och andra kommersiella nyckelfunktioner finns kvar, utvecklas och nyetableras i hela landet. Denna satsning måste fortsätta!

Om vi som nation tror på och vill satsa på de mindre orterna och landsbygden kan den Svenska staten mycket bättre än idag gå i täten och tydligt visa att man menar allvar genom att decentralisera sina egna verk och myndigheter.

Det finns både kompetenser och behov av den arbetsmarknad detta skulle innebära på andra ställen i landet, en kraftfull decentralisering skulle innebära en injektion för landet utanför storstaden.

Anders Åkesson, riksdagsledamot (c) Kalmar län

Läs mer om