Sverige kan agera med mer kraft

Den humanitära katastrof som just nu drabbar det syriska folket saknar motstycke i modern tid. Hittills har långt över 100 000 människor dödats.

Från läsekretsen2013-12-20 08:07
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är en siffra så smärtsamt stor att den är svår att ta in. Vi minns TV-bilderna. Gasattacken i augusti. Män, kvinnor och barn som dödats eller har svåra plågor. Men också människor på flykt som i desperation riskerar sina liv på Medelhavet. Detta är verkligheten inte långt från EUs gränser. Fler länder måste nu axla samma ansvar som Sverige och erbjuda skydd åt de som drabbats av kriget i Syrien. FN vädjar nu till världens länder att ta emot 30 000 fler kvotflyktingar och Sverige har fått det stora ansvaret att samordna arbetet.

Sverige är på flera sätt djupt engagerat i att lindra och hjälpa de drabbade. Stödet kanaliseras via FN, Rödakorsrörelsen och enskilda organisationer och går såväl till behövande i Syrien som till människor som tvingats fly till grannländerna i regionen. Sverige får just nu internationell uppmärksamhet för att vi agerar kraftfullt och humant på krisen i Syrien och ger uppehållstillstånd till asylsökande syrier som söker skydd i vårt land. Sverige tar tillsammans med Tyskland emot flest asylsökande i hela EU. Men behovet av skydd är omfattande. Miljoner syrier befinner sig på flykt.

EU har beslutat att asylsökande ska ha likartade rättigheter i samtliga EUs länder. I verkligheten är skillnaderna dock mycket stora. Flera länder tar överhuvudtaget inte emot några asylsökande eller har ett ovärdigt mottagande.

Från svenskt håll arbetar vi därför just nu hårt med att få fler EU-länder att solidariskt ta sin del av ansvaret och ansluta sig till kvotflyktingsystemet. FNs flyktingkommissariat UNHCR utser flyktingar som sedan snabbt och säkert transporteras till respektive land. Dessa människor slipper därmed riskera sina liv i händerna på samvetslösa människosmugglare.

Om alla 28 länder i EU skulle ta emot proportionellt lika många kvotflyktingar som Sverige skulle 100 000 människor få en trygg väg till skydd. Detta skulle avhjälpa de värsta förhållandena i de flyktingläger som finns i länderna runt omkring Syrien. Fler människor skulle slippa riskera sina liv på Medelhavet. Det för närvarande höga trycket på Sverige skulle kunna minska.

Sverige har länge varit ett föregångsland i arbetet med mänskliga rättigheter och internationella konventioner till skydd för flyktingar. När FN nu skickar ut en appell till världssamfundet om att omedelbart öka mottagandet av kvotflyktingar har Sverige fått förtroende att leda arbetet. Vi har stor kunskap och erfarenhet som kan underlätta andra länders arbete. FNs mandat är hedrande. Sverige kan nu med ytterligare kraft agera för ett solidariskt flyktingmottagande inom både EU och i övriga världens länder.

Finn Bengtsson (M)
Riksdagsledamot från Östergötland
Socialförsäkringsutskottet
Niklas Borg (M)
Socialnämndens ordförande
Linköpings Kommun

Läs mer om