Sverige når klimatmål, 150 år för sent

Miljöpartiets Åsa Romson och Helena Leander kritiserar regeringens klimatpolitik och kräver en klimatlag med utsläppstak så att utsläppen håller sig inom den nivå som vetenskapen fastslagit vara nödvändig för att vi ska undvika en klimatkollaps.

Från läsekretsen2012-11-08 08:08
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I sitt debattinlägg skriver man att de svenska utsläppen 2011 minskade jämfört med 2010 - till drygt 62 miljoner ton koldioxidekvivalenter.
Denna nivå är lägre än 2006 men högre än 2009. Av denna siffra drar Romson och Leander två slutsatser.
Den första är att takten i klimatarbetet är alldeles för långsam. "Om utsläppen fortsätter att minska i denna takt kommer vi att nå EU:s klimatmål 150 år för sent", skriver de. Pinsamt.
Den andra slutsatsen är att de svenska utsläppen i första hand inte styrs av politik, eftersom de politiska styrmedlen är så svaga. Istället styrs utsläppsnivåerna av vädret och av konjunkturen. Och framförallt är det i sektorn tung industri där utsläppen varierar år från år.

Romson och Leander skriver att de därför tycker det är märkligt att regeringen nu beslutat att ta bort koldioxidskatten för kraftvärme, som ingår i sektorn tung industri. Detta, skriver man, är också något som Naturvårdsverekt varnat kan ge ökade utsläpp. Den del av landet där vi bor har många tunga industrier och Vimmerby kommun planerar att bygga kraftvärme. Vi i MP Vimmerby är oroliga för att dagens regering inte tar sitt ansvar i frågan om dessa utsläpp.

Slutligen kräver Romson och Leander också en klimatlag med ett utsläppstak. Enligt förslaget ska varje regering ansvara föra att utsläppen håller sig inom ramarna. Man jämför med det sätt som det finanspolitiska ramverket idag anger ramarna för den ekonomiska politiken.
De som skitar ned behöver stramare tyglar för att inse att vi politiker menar allvar när vi säger nej till att förstöra luften och framtiden för kommande generationer.

Caroline Axelsson,
MP Vimmerby

Läs mer om