Naturligt förfaringssätt hade varit att informationen först ägt rum till anställda vid de försäkringskontor som kommer att bli mest berörda, dvs nedlagda.
Vi motsätter oss med kraft förslaget om nedläggning av Hultsfred och Vimmerby försäkringskontor. Personalen har sin bostad i eller i nära anslutning till dessa orter och arbetspendling till Oskarshamn eller Västervik skulle för vissa bli en resa på 11 mil, det vill säga 22 mil per dag. Då det för de flesta är omöjligt att nyttja till exempel tåg, finns ingen förbindelse Hultsfred-Västervik, är bilresor en nödvändighet. Detta är miljö- och arbetsmiljömässigt helt förkastligt.
Med hänsyn till rådande löneläge skulle en pendling även innebära en ekonomisk katastrof där många av oss kommer att känna sig nödsakade att säga upp sin anställning, vilket kanske är syftet med förslaget.
Vid informationen angavs bland annat att vårt arbete skulle bli mer effektivt om det utfördes i Västervik eller Oskarshamn. Efter en resa på 11 mil i stundtals mörker, snöoväder eller dimma, torde effektviteten istället bli sämre!
I nästan alla ärendeslag har Hultsfred-Vimmerby uppvisat bäst resultat. Detta visar att vi redan har den effektivtet och kompetens som krävs.
I förslaget har farhågor uttryckts för svårigheter att rekrytera kompetent personal i framtiden. I kuststäderna anses rekrytering lättare kunna ske. Vad gäller Västervik, synes detta märkligt, då direktören hösten 2004 i pressen förutspådde att det i framtiden mest skulle bo förtids- och ålderspensionärer där!
En övertro på samarbetet med vårdcentralerna finns också i förslaget. Vi vill påstå att vi har fler sjukskrivningar från vuxenpsykvården i Vimmerby, som vi redan är grannar med, samt från företagshälsovården, Västerviks och Oskarshamns sjukhus. Med tanke på att läkarbyten ofta sker vid vårdcentralen i Hultsfred, lär någon kontinuitet ej uppnås. Vårdcentralen i Virserum är privat sedan ett par år tillbaka.
Ett av argumenten till omorganisation är att vi ska bli mer effektiva. Hur kan det vara möjligt när vi måste resa i större utsträckning till de avstämningsmöten och de personliga möten som krävs vid en Sassam-utredning som vi är ålagda att göra i så gott som alla sjukfall? Visst, vi kan planerna in flera möten per dag men hur tror ni att vi ska klara detta rent menalt? Arbetsmiljön kommer helt klart att försämras, vad vinner arbetsgivaren på det? Det pratas om bättre samarbete med vården och landstinget, men varför har vi då inte lyckats bättre när det har satsats resurser på detta område inom kassan under flera års tid?
I förslaget finns inga angivna summor vad gäller besparingar för en nedläggning av Hultsfreds och Vimmerby försäkringskontor. Vi får väl inte gratis nyttja utökade lokaler i Västervik och Oskarshamn, eller finns tankar om skiftgång för oss?
En centralisering är lika med stordrift, vilket gör att personalen inte känner samma ansvar för arbetsuppgifterna till skillnad mot en liten grupp som kan ha fullständig kontroll på läget, samt har lokalkännedom om företag med mera i regionen. Nog så viktigt vid alla företagsregistrering som vi är ålagda att utföra i Doa med flera register. Dessutom är en god lokalkännedom av största vikt för att motarbeta fusk och missbruk i de olika ärendeslagen.
Försäkringskassan kommer att decentralisera 500 arbeten till bland annat Östersund och Arvidsjaur. I Kalmar län föreslås istället en centralisering av verksamheten till kustregionen, vilket blir en utarmning av inlandskommunerna.
Vi bävar för den föreslagna förändringen som vi tror kommer att bli ett stort kaos och kräver att förslaget om nedläggningen av Hultsfred och Vimmerby försäkringskontor omedelbart strykes.
Personalen vid försäkringskontoren Hultsfred och Vimmerby
Synpunkter på förslag till förändrad organisation
Efter att ha fått information om den nya föreslagna organisationen vill befattningshavare i Hultsfred/Vimmerby framföra följande synpunkter:Vi berörda blev mycket överraskade av att via media få ta del av förslaget. Ledningsstabens samordnare skulle självklart ha informerat oss innan radio och press presenterade nyheten.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.