Systemets monopol har upphört

Systembolagets monopol på försäljningen av starköl har i praktiken redan upphört. Bolagets andel av försäljningen utanför restauranger är bara något över 50 procent. Privatinförsel och smuggling står för nästan lika stora volymer som de som säljs på Systembolaget. Vad återstår då av det så kallade monopolet?

Från läsekretsen2006-05-06 04:19
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samtidigt är detta en mycket oroväckande utveckling. Försäljningen via Systembolaget sker i legala och kontrollerade former, ålderskontrollen är effektiv och tonåringar hindras att den vägen komma över alkohol.
Allt större delar av den privatinförda och smugglade volymen säljs å andra sidan vidare illegalt. Det är i en handel som alltid är öppen, 24 timmar om dygnet och sju dagar i veckan, där vem som vill får handla och där det inte existerar någon ålderskontroll. Det har aldrig tidigare varit så lätt för unga ungdomar att få tag i alkohol som nu.
Men den politiska ledningen i landet, inklusive Systembolagets ledning, ser bara den officiella försäljningen, slår sig för bröstet över vårt "effektiva" monopol och blundar för att verkligheten successivt monterar ner monopolet. Systembolagets uppdrag måste vara att ha en god kontroll över all alkohol som säljs i landet, inte bara se till sin egen försäljningsstatistik som numera bara omfattar en mindre del av alkoholkonsumtionen.
Ett väl fungerande Systembolaget är en garant för en legal och kontrollerad försäljning av alkohol, något som är viktigt för oss inom bryggerinäringen. Men för att Systembolaget ska överleva, och kunna fullgöra sitt socialpolitiska ansvar, är det viktigt att långt mer än 50 procent av starkölsvolymen säljs den vägen. Det kan bara uppnås genom att den svenska ölskatten sänks till europeisk nivå, så att privatinförda och smugglade ölvolymer återförs till legal försäljning via Systembolaget.

Paul Bergqvist
Ordförande i Svenska Bryggareföreningen

Läs mer om