Systemskiftet i välfärdssamhället

Privata vinstdrivande företag inom vård, skola och omsorg är en del i systemskiftet som gjordes i slutet av 1990-talet. Varför ska då kommunen få äga och driva ett dagis? Och så rullar det på. Sverige har lyckats med konsten att gå från toppen till botten med de viktigaste hörnstenarna i vårt välfärdssamhälle.

Från läsekretsen2014-06-28 04:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från 2006 till 2014 har arbetslösheten ökat för varje år och är nu 8 procent, bland ungdomar över 20 procent. Arbetslösa blir efter 450 dagar erbjudna Fas 3-jobb och systemet ger företagen gratis och betald arbetskraft, och de väljer att i mindre grad anställa eller inte alls anställa. Sedan regeringen införde nya regler 2008 har långtidssjukskrivningarna ökat från cirka 40 000 till cirka 70 000.

Skolans utbildning har blivit sämre och elevernas resultat sämre för varje år, vilket gett lärarna flera arbetsuppgifter och mindre tid för varje elev. Privatiseringen av skolor, daghem och äldreboenden gör att våra skattepengar, som egentligen ska gå till verksamheten, blir till vinster och istället hamnar i något skatteparadis utomlands.

Pensionärerna får betala mera i skatt i procent än de som arbetar, tack vare jobbskatteavdrag som regeringen har infört. Hur tänker du rösta den 14 september 2014?

Ove Gustavsson,
Socialisterna Välfärdspartiet

Läs mer om