Det är ett välkommet besked för dem i personalen som börjat oroa sig för att behöva pendla till en ny arbetsplats och kanske bli tvungna att flytta. Framför allt är det en stor framgång för de barn och ungdomar och deras familjer, i Hultsfreds och Vimmerbys kommuner, som även fortsättningsvis kommer att få vård och behandling i Vimmerby.
Vi tar beskedet som ett löfte och kommer att bevaka att det följs. Vi är glada att förslaget kom fram i ljuset och därmed ändrades, och förutsätter att detsamma gäller för de barn och ungdomar som anlitar BUP i Oskarshamn.
Men visst är det märkligt, att majoriteten inte vill kännas vid den information som givits internt. De rödgröna säger att denna typ av frågor inte är politiska, utan ska skötas av verksamheten, men när strålkastarbelysningen avslöjar hur den nya centraliseringsvågen drabbar enskilda patienter och patientgrupper, då griper politiken in och ändrar inriktningen.
Vilka frågor är politiska, om inte det som rör vilken vård som ska bedrivas och var?
Samma fenomen inträffade i frågan om primärvårdsjouren i Oskarshamn. Majoriteten lät tjänstemännen besluta om att flytta ut den från sjukhuset. Trots protester hävdade de rödgröna att det inte var någon politisk fråga. När de negativa effekterna för patienterna i mellanlänet och det stora folkliga missnöjet blev för uppenbart kallade rödgröna politiker till presskonferens om att man flyttar tillbaka verksamheten till sjukhuset. Då var det plötsligt en politisk fråga, trots vad man sagt tidigare. Ett sådant beteende blir väldigt ryckigt och oförutsägbart.
Vi väntar med spänning på vad som blir följden av den riskanalys som ska göras beträffande radiologin i Oskarshamn, med tanke på den professionella bedömning som nitton medicinläkare och Vårdförbundet har gjort. I bakgrunden finns ett beslut från landstingsstyrelsen i februari 2011, att samordning av radiologin inte får medföra några förändringar av sjukvårdens struktur.
Det enda rimliga vore att tjänstemannaförslag om förändringar i verksamheten läggs fram för gemensam politisk avvägning, istället för att köra ärenden bakvägen genom tjänstemannabeslut, och sedan göra en politisk markering och ändra beslutet när opinionstrycket blir för stort.
Gudrun Brunegård
Landstingsråd (KD)
Chatrine Pålsson Ahlgren (KD)
Landstingsfullmäktiges vice ordförande
Klaus Leidecker (KD)
Vice ordförande i medborgarutskottet
Ta tillbaka politiskt ansvar för sjukvården
Barn- och ungdomspsykiatrin ska uppenbarligen få ha kvar sin verksamhet i Vimmerby. Endast administrationen ska samordnas med Västervik. "Ingen personal kommer att förflyttas och patienterna kommer inte att märka någon skillnad", svarar Jessica Rydell (V) på Gudrun Brunegårds fråga i landstingsfullmäktige.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.