Tankar om barnonsorgen i Hultsfred

Jag är förälder till ett barn som har det oerhört bra på ett dagis i Hultsfreds kommun. Där finns personal med en bra åldersmix; 25 till 55 år.
Detta borgar för att ungdomlig entusiasm blandas med den äldre generationens klokhet.
Som jag har förstått det är det facket som går emot barnomsorgsledningens vilja och kräver att LAS-listan skall följas.

Från läsekretsen2004-01-31 00:44
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta innebär att man framför allt kommer att tappa den yngre generationen inom barnomsorgen.
De äldre kommer att vara de som blir kvar inom barnomsorgen. Vad händer om några år när de äldre går i pension och skall ersättas?
Med vilka skall de ersättas? De utbildade yngre har flyttat för att söka sig arbete inom en annan kommun.
Vilket innebär att endast mindre utbildade personer finns kvar i Hultsfreds kommun.
Man kommer att tvingas sätta in vikarier utan områdesspecifik utbildning. Jag tror inte att politiker och chefer inom barnomsorgen vill detta, men det blir en konsekvens av fackets vilja att LAS-listan skall följas utan undantag.
På sikt är fackets krav att strikt följa LAS-listan en underminering av kompetensen inom barnomsorgen.
Vidare undrar jag om Hultsfreds kommun tänker långsiktigt? Har man under ett par år möjlighet att fortsätta ha bemanningen på en något högra nivå?
Kan man genom naturliga avgångar successivt minska personalen och därigenom bevara utbildad personal inom kommunen? Kan man genom en omorganisation lösa möjligheten att låta utbildad personal arbeta kvar? Kan man kräva att lägsta utbildningen skall vara exempelvis fritidspedagog och inte fritidsledare eller förskollärare och inte barnskötare?
Personalstrategiskt tänkande innebär sällan snabba lösningar och panikåtgärder. När den äldre generationen går i pension är enda sättet att bemanna lediga platser att hitta folk som bor inom kommunen. Man kan endast inbilla sig att utbildad personal flyttar till kommunen för att arbeta.
Förståndiga barnomsorgsledning och fackförbund, tänk långsiktigt och satsa även på den yngre generation som utbildat sig och tänkt bosätta sig inom kommunen.
Tvinga inte den yngre generationen att flytta iväg för att söka arbete och bilda familj på annan ort.
Jag är övertygad om att personlig lämplighet vida överträffar en olämplig utbildad person.
Men en utbildad lämplig person kan med en djupare förståelse bedriva pedagogisk och social verksamhet. Detta borde facket tänka på och istället uppmana de medlemmar som inte är utbildade att satsa vidare på utbildning för att förbättra sin kompetens. Detta höjer status på såväl personalgrupp som fackförbund. Inte minst får mitt barn fortsätta ha det bra i en välblandad personalgrupp avseende åldersstruktur.
Tankarna jag förmedlar gäller även inom de förändringar som planeras inom skola samt vård och omsorg inom Hultsfreds kommun.

30-åringen

Läs mer om