Tidigare var alternativen antingen att åka till sjukhuset eller inte. Nu ska ambulanspersonalen dels i ökad utsträckning kunna erbjuda viss behandling på plats, dels kunna erbjuda reserverade tider direkt på Hälsocentralen nästa morgon för patienter som inte bedöms behöva akut vård på natten.
Modellen har prövats i Högsby och erfarenheterna är goda. Framför allt ökar detta tryggheten för de patienter som inte behöver akutsjukvård på sjukhus då de numer kan ges en tid på hälsocentralen dagen efter. På det här sättet minskar också långa och för patienten ibland onödiga ambulanstransporter.
Det nya arbetssättet gör även ambulanserna mer tillgängliga när det verkligen är akut behov. För även om ambulansverksamheten är väl utbyggd i länet uppstår det ibland akuta situationer då ambulans behövs, men bilarna är upptagna av transporter med patienter som inte har ett behov av akut behandling eller tom skulle kunna åka med annat transportmedel.
Med den här förändringen blir akutsjukvården bättre för alla.
Anne Nilsson (S),
Ledamot landstingsfullmäktige, Fliseryd
Tätare samarbete förbättrar akutsjukvård
Under nästa år förbättras akutsjukvården i Kalmar län genom ett ökat och tätare samarbete mellan ambulanssjukvården och primärvården. När ambulanspersonalen kommer fram till den sjuke görs först som tidigare en bedömning av patienten enligt ett triageringssystem kallats REETS och i samråd med läkare på sjukhuset bedöms det om patienten kan stanna kvar i hemmet och inte har behov av akutsjukvård på sjukhusen.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.