Till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin och infrastrukturminister Ulrica Messing

I skuggan av den fruktansvärda Asien-katastrofen har södra Sverige genom stormen den 8-9 januari drabbats av enorma påfrestningar som orsakat både enskilda människor, företag, kommuner och hela skogsnäringen enorm skada. Fortfarande saknar 100 000-tals människor telekommunikationer, ström, vatten, värme och ljus.

Från läsekretsen2005-01-19 07:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många enskilda människor och familjer har drabbats av förstörd egendom för mycket stora värden. Den för Sveriges ekonomi och sysselsättning så viktiga skogsnäringen kommer att drabbas av många långsiktiga negativa konsekvenser med nationell påverkan. Mot den här bakgrunden krävs det också kraftfull nationell behandling för att mildra effekterna av stormens skadeverkningar både på lång och kort sikt. Det krävs också ökade förebyggande åtgärder för att minska sårbarheten i samhället och minska skadeverkningarna vid kommande påfrestningar.
På det lokala och regionala planet finns det en fungerande krisledningsorganisation som på många håll började aktiveras redan efter förvarningarna om stormen på lördagen. Kommunernas räddningstjänst, hemtjänst samt jourpersonal för VA och vägar var snabbt igång för att ge människor hjälp och stöd. Vägverkets personal, vissa eldistributionsföretag, ambulanspersonal, enskilda skogsägare, frivilliga insatser med flera kom också igång snabbt. Den lokala och regionala katastroforganisationen ställs dock inför omöjliga uppgifter när de områden staten har ett övergripande ansvar för, infrastrukturen i form av telekommunikationer och elnätet slås ut. Mot den bakgrunden ställer vi följande frågor till den socialdemokratiska regeringen:
1. Under årtionden har det förts en diskussion om de stora kraftbolagens/eldistributörernas ovilja att satsa på underhåll av elnätet samt ett mindre sårbart elnät genom kabling. Samtidigt redovisar Statliga Vattenfall och numera utlandsägda Sydkraft allt större och omåttliga vinster som elkunderna betalar. Även efter den senaste stormen har vi fått nya bevis för hur de lokala och kommunalt ägda kraftföretagen snabbt återupprättar eldistributionen till sina kunder medan de stora elföretagen som numera släppt den lokala förankringen och därmed de lokala kunskaperna, talar om flera veckor och månader för att reda ut elleveranserna.
Varför har regeringen släppt kraven på kraftföretagen om leveranssäkerhet i eldistributionen? Vilka åtgärder avser regeringen vidta för att minska sårbarheten inom eldistributionen?
2. Oavsett vilka insatser som mobiliseras av kommuner, länsstyrelser och frivilliga på lokal och regional nivå står vi inför omöjliga uppgifter när telekommunikationerna och till och med samhällets larmnummer slås ut i krissituationer. Varför har regeringen släppt kravet på säkra telekommunikationer? Vad avser regeringen att vidta för åtgärder för att minska sårbarheten och säkra telekommunikationerna i krissituationer?
3. Stormen vräkte, enligt Skogsvårdsstyrelsen, ned cirka 75 miljoner skogskubikmeter vilket motsvarar en normal årsavverkning för hela Sverige till ett värde av 30 miljarder kronor. I Södra Sverige motsvarar stormfällorna minst fem årsavverkningar. För enskilda skogsbrukare handlar det i vissa fall om hela skogsbeståndet och ekonomisk katastrof. Enskilda familjer har fått se ett kulturarv och flera generationers gemensamma livsprojekt slås i spillror. Hela skogsnäringen kommer att få allvarliga ekonomiska konsekvenser av stormskadorna under årtionden framöver.
Både enskilda skogsägare och skogsnäringen gör nu allt för att mildra effekterna av stormskadorna.
Vilka åtgärder är regeringen beredd att vidta för att hjälpa enskilda skogsbrukare som hamnat i en katastrofsituation som följd av stormen? Vilka åtgärder är regeringen beredd att vidta för att rädda svensk skogsnäring och skogsindustrin i stort från de långsiktiga effekterna av stormens följder.

För Centerpartiet i Kalmar län
Roland Åkesson,
Mönsterås, ordförande
Leif Larsson, Vimmerby,
vice ordförande
Ann Petersson, Mönsterås,
2:e vice ordförande

Läs mer om