Att det inte skulle gå att göra större ingrepp i budgeten för 2015 för att den är en del av en tvåårsbudget är en dålig undanflykt. Tvåårsbudgeten havererade efter en månad och när det gäller skattesatsen ska den bestämmas varje år.
Att lägga till cirka 14 miljoner i ökade skatteintäkter efter 50 öres mycket välbehövlig skattehöjning borde vara väldigt enkelt, om viljan finns.
Angående de skattehöjningar som föreslogs i fullmäktige 24 november säger kommunalrådet att det är precis sådana snabba åtgärder som SKL varnar för. Jag kan inte se att det uttalandet finns i SKL:s rapport, jag tror att det är ett påhitt av kommunalrådet. SKL påtalar vikten av långsiktighet, vilket ju är en självklarhet, men det utesluter inte att nödvändiga åtgärder genomförs snabbt.
Den angivna lånekostnaden på 10-15 miljoner är för låg, någon gång under nästa år är vi uppe över 500 miljoner i låneskuld och då räcker inte 10-15 miljoner. Som vanligt i dessa sammanhang glömmer Glennfalk avskrivningarna, de senaste årens investeringar kostar cirka 30 miljoner per år i räntor och avskrivningar.
Förhoppningsvis är investeringarna riktiga och nödvändiga, men för finansieringen har det ingen betydelse om investeringarna är bra eller dåliga.
Kommunalrådet talar om att ställa om minst 25 miljoner om året i 3-4 år. Summan är osäker, SKL nämner 36 till 42 miljoner per år om målet 2 procent överskott ska uppnås. Tidsintervallet 3-4 år förstår jag inte, SKL:s prognos gäller fram till 2020 vilket är mer än 3-4 år, och jag hoppas att kommunalrådet inte tror att problemen är över ens när prognosperioden är slut, har vi otur har kommunen då ett antal "ryggsäckar" med ackumulerade underskott samtidigt som räntenivåerna stiger.
Kommunalrådets avslutning är väldigt intressant. "Först måste vi hitta en hållbar strategi och rätt sätt att jobba". (Citerat ur artikeln, om Glennfalk citerats rätt vet jag inte). Hög tid att börja fundera över rätt sätt att jobba, kan man tycka, efter fyra år vid makten.
Att moderaternas uttalanden innan valet, att man vänt ekonomin och nu hade god styrning och kontroll över densamma, inte hade mycket med verkligheten att göra det visste vi redan då och nu är det ännu mera uppenbart. Är det något SKL:s rapport är tydlig med så är det den bristande kontrollen och styrningen av kommunens ekonomi.
Tomas Holgersson
Tillrättalägganden och kommentarer
I denna tidning kunde vi läsa en artikel om Vimmerby kommuns budget där kommunalrådet Micael Glennfalk intervjuas. Som vanligt när kommunalrådet uttalar sig om kommunens ekonomi finns det mycket att kommentera.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.