Tillsammans gör vi skillnad

Även om vi på senare tid har försökt riva murar och bryta upp revir så finns stuprörstänket kvar på många håll i samhället. Istället för att ha ett tänka utifrån en helhet och hitta samordnade lösningar arbetar vi på många håll utifrån vår egna lilla box och har svårt att lyfta blicken. Resultatet blir att olika myndigheter försöker lösa "sina" problem likt ett lapptäcke utan att ta hänsyn till att det finns en större problematik.

Från läsekretsen2015-03-27 08:29
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det går oftast ut över den lilla människan som har mer komplexa behov som kräver helhetslösningar stället för enskilda och isolerade insatser. Ett exempel är de som drabbats av arbetslöshet och ohälsa. Här är ansvaret uppdelat mellan flera aktörer. Landstinget sköter med hälso- och sjukvård, kommunens socialtjänst försörjningsstöd, Försäkringskassan sjuk- och aktivitetsersättning samt Arbetsförmedlingen som ska ge stöd för att söka jobb.

Men ingen tar ansvar för helheten. Här finns ett tydligt behov av samordning om den enskilde ska få rätt stöd och hjälp och om samhällets resurser ska användas så effektivt som möjligt.

För att förbättra samverkan bildades Samordningsförbundet i Kalmar län. Målet med verksamheten är att personer som är i behov av samordnade insatser ska få en förbättrad livskvalitet, ökad självkänsla och därigenom kunna förbättra sina möjligheter att ta sig in på arbetsmarknaden.

Sedan starten 2005 har 16 verksamheter avslutats runt om i länets samtliga kommuner. Ytterligare 13 verksamheter pågår just nu. Insatserna är i första hand individinriktade. Av dessa har flera varit förebyggande för att upptäcka och hjälpa ungdomar redan på gymnasienivå. Totalt har 1 540 personer deltagit i vår verksamhet, varav 475 (31 %) gått vidare till arbete eller studier. Det är bra resultat i jämförelse med övriga landet.

Att värdera samhällsnyttan är svårt. Det handlar nämligen inte i första hand om kalla siffror och ekonomi utan om "vinster" på individnivå som inte går att mäta. Ökad livskvalitet i form av bättre självförtroende och högre självkänsla kan ju inte värderas i pengar. Företaget Payoff har ändå gjort ett försök att mäta samhällsnyttan i rapporten "Samhällsekonomiskt resultat av insatser inom samordningsförbunden".

Enligt rapporten är samhällets besparing på fem års sikt 330 000 kr per deltagare. Det skulle innebära en total samhällsvinst på ca 157 miljoner kronor för de 475 personer som efter Samordningsförbundets verksamhet fått arbete eller börjat studera.

Ändå kan vi konstatera att behovet av samordning är stort. Enligt beräkningar är ca 7 000 personer i vårt län i behov av samordnade insatser. Av dessa har vi bara nått en liten del under de år som verksamheten pågått. Vi behöver fördjupa samverkan än mer och framför allt förändra vårt sätt att tänka om vi ska klara framtidens utmaning där utanförskap i form av arbetslöshet och långa sjukskrivningar kan bli en verklighet för många.

Här måste vi på ett mycket bättre sätt tillsammans ge människor stöd och hjälp för att få känna samhörighet med oss som har turen att ha ett jobb och få vara friska. Insatserna måste vara långsiktiga och gemensamma för att göra störst nytta. Att samordnade insatser är lönsamma råder det ingen tvekan om. Lösningen är egentligen väldigt enkel för tillsammans gör vi skillnad!

Pierre Edström
Avgående ordförande
Samordningsförbundet Kalmar län

Läs mer om