Trygga konsumenter och ansvarsfulla långivare

Alla har någon gång behövt låna pengar. Det kan handla om att få möjlighet att köpa något man länge planerat eller hantera oväntade kostnadsökningar. I grunden är en mångfald av långivare och lån bra men det är centralt att all långivning kännetecknas av en hög grad av ansvarstagande. Vi i Nya Moderaterna arbetar därför för bättre trygghet för konsumenterna på finansmarknaden.

Från läsekretsen2014-01-10 07:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sms-lån har för många blivit en snabb och enkel metod att kunna låna lägre belopp. Samtidigt ser vi många exempel på hur människor har kommit i kläm och fått ekonomiska problem efter att ha tagit oacceptabelt dyra lån. Förra året visade exempelvis Kronofogdens statistik 54 000 inkomna ärenden förknippade till snabblån, vilket är en ökning på 62 procent från 2011. Under första halvan av 2013 har förvisso antalet ärenden minskat något men ligger fortfarande på en hög nivå.

Konsekvenserna av obetalda snabblån är inte sällan betalningsanmärkningar och ett sluttande plan mot överskuldsättning. För samhället medför det sociala problem och ett växande utanförskap samtidigt som forskning visar att överskuldsatta i genomsnitt har sämre hälsa än andra. Moderaterna tar detta på största allvar och för att få en bättre förståelse besökte vi förra veckan Kronofogdens förebyggande enhet som arbetar mot de grupper som löper störst risk att få problem med sin privatekonomi.

Idag är 40 000 ungdomar mellan 18 och 25 skuldsatta och klassas därför som en av Kronofogdens viktigaste målgrupper i de förebyggande arbetet. Det är också unga som utgör den största användargruppen av sms-lån. För att förebygga detta har alliansregeringen infört krav på grundläggande kunskaper om privatekonomi och finansiella frågor i de nya ämnes- och läroplanerna i gymnasieskolan. Vi utreder även fortsättningsvis hur de förebyggande arbetet kan stärkas särskilt gentemot unga vuxna och hur vägen tillbaka från överskuldsättning kan underlättas. Under vårt besök togs sambandet mellan ungdomsarbetslöshet och skulder upp och det är därför viktigt att vi fortsätter att driva en arbetslinje för att få fler unga i jobb.

Utöver förebyggande arbete behöver vi se till att snabblånemarknaden bedrivs på ett tryggt sätt där vi stärker konsumentens rättigheter. Vi har lagt förslag om att enbart aktiebolag och ekonomiska föreningar ska ges tillstånd att driva verksamhet med konsumentkrediter och att rörelsen bedrivs på ett sunt sätt. För att komma åt oseriösa aktörer som under aggressiva former och höga räntor vänder sig till personer med svag kreditvärdighet föreslår vi krafttag mot företag som inte sköter sig i form av en sanktionsavgift på upp till 10 miljoner kronor. Åtgärden ska leda till bättre kreditprövning och färre nya ärenden till Kronofogdemyndigheten.

Det finns också exempel på hur små skulder kan växa snabbt och mycket när den skuldsatte inte klarar av att betala. En skuld på under 100-lappen kan snabbt växa till över 1000 kronor med ränta och avgifter. Ett sätt att komma åt detta är att lägga ett golv för hur liten skuld Kronofogden får driva in. Det skulle kunna medföra att snabblåneföretagen finner det olönsamt att erbjuda små krediter med en mer ansvarsfull utlåning som följd.

Alliansregeringen fortsätter arbetet för att konsumenter ska ha goda förutsättningar att undvika skuldfällor, att konsumentskyddet stärks och motverka oseriösa aktörer på snabblånemarknaden. Så ser vi till att lägga grunden för fler trygga konsumenter och ansvarsfulla långivare.

Anna Kinberg Batra (M)
Ordförande i riksdagens finansutskott
Jörgen Andersson (M)
Riksdagsledamot

Läs mer om