I en radiointervju uttryckte sig Anders Henriksson (s) så här: "Det finns ingen organisation, det finns ingen distriktssköterskemottagning som är statisk på så sätt att de för alltid ska vara öppna (?) Om inga besöker en distriktssköterskemottagning, då ska vi inte lägga 150 tusen på en tom lokal, då ska vi satsa dem på personal".
Debatten på landstingsfullmäktige avslöjade samma gravt förenklade synsätt. De röd-gröna debattörerna visade upp statistik, där det framkom att vissa mottagningar har mycket få besök per vecka, exempelvis Vena och Silverdalen. Man menade att en sådan mottagning inte fyller någon funktion; befolkningen har visat att den inte behövs.
Den bild jag får, vid kontakter med medborgare, är istället att distriktssköterskor hänvisar patienter till huvudmottagningen. I en begränsad tillvaro skapar det naturligtvis större rationalitet i arbetet, men det försvårar avsevärt för äldre och rörelsehindrade, som behöver färdtjänst eller sjuktransport för att ta sig in till centralorten. En bieffekt blir färre streck i statistiken för de små mottagningarna, som i sin tur ger underlag för ett nedläggningsbeslut.
Detta är ett tydligt exempel på socialistisk betongpolitik. Istället för att sätta patienten, medborgaren i fokus, så stirrar man sig blind på siffror, utan att analysera varför de ser ut på det viset.
Inom alliansen har vi ett annat sätt att se på saken. De besparingar landstinget tvingades genomföra ledde till många svåra prioriteringar, bland annat inom äldresjukvården. I vår budget för 2007 avsatte vi därför fem miljoner kronor för att förbättra distriktssköterskornas möjlighet att ge god äldresjukvård, genom hembesök och ökat öppethållande på mottagningarna. Det förutsätter fler distriktssköterskor i verksamheten. Fortfarande ligger uppdraget kvar att söka billigare lokallösningar.
Det centrala för oss är att det på alla orter där det idag finns en mottagning ska finnas fasta tider och en plats dit lokalbefolkningen ska veta att de kan komma för att få sina sår omlagda och sina prover tagna. Detta skapar trygghet och kontinuitet för framför allt den äldre befolkningen.
Gudrun Brunegård
Kristdemokrat,
Vimmerby
Trygghet för äldre befolkningen
I landstingsfullmäktige i Borgholm ställde jag en interpellation om hur den nya vänstermajoriteten ser på framtiden för de små orternas distriktssköterskemottagningar. Detta efter ett antal oroväckande signaler från olika representanter för socialdemokraterna om att man kan ta bort befintliga mottagningar.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.