I den bästa av världar flyttar - om det finns plats - äldre tidigare från sina villor och lägenheter. Åldern kan vara tidigt 70 år. Då trygghetsboendets lägenheter är anpassade behövs hemtjänst sättas in sent och i mindre omfattning. Viktigast de dock att äldre kan bo kvar längre utan hela det omsorgs-paket som äldreboende innebar.
Det är det här som socialnämndens ordförande Elisabeth Lago Nilsson (KD) sätter sin politiska vilja på. Och jag tror att hon uppriktigt tror på detta. Jag skulle också vilja tro på detta. För i den goda världen är det nog en förbättring för våra äldre. Är det realistiskt?
En fundering jag har är att de äldre som bor i villor som är kraftigt amorterade och har en låg boendekostnad tenderar att bo kvar intill nödvändig flytt eftersom boendekostnad vid flytt från villa med långvarigt boende innebär högre boendekostnad. Detta trots att boendeyta kraftigt minskas. I absoluta tal blir boendekostnaden nästan alltid högre. Och när man flyttar så har de äldre ofta genom anhörigvård slitit ut sig själva och hemtjänsten har haft maximal insats.
Behovet hos de äldre är då oftast äldreboende och tryggheten tror jag för den äldre då är att få hela omsorgspaket som finns i äldreboende. Trögheten att - flytta i tid - gäller nog även många som bor i hyreslägenhet. Och självklart handlar det också om hemkänsla och trygghet. Har hen bott och trivts i sin bostad länge och är hen frisk så inte flyttar hen i första taget bara för att hen fyller 73 år. Är hen frisk så bor hen troligtvis kvar tills hen är 83 och kanske även vid 93 eller mer!
Vi vet redan nu att byggkostnaden för att bygga trygghetsboende trots statsbidrag är så hög att vi inte kan ta ut hyror som täcker kostnad för trygghetsboende. Det kommer att vara underskott om vi inte gör något. En självklar risk är att trygghetsboendet blir en kommunal kostnad. Faran med mina funderingar är att behovet av omsorg i äldreboende inte minskar.
Då står vi med ytterligare kostnader för nya äldre boenden samtidigt som har kostnad för trygghetsboende. Inför en sådan kostnadsexplosion riskerar skola, vård och annat att komma i kläm. Men faran finns också i minskad trygghet för äldre eftersom tillgång till trygghetsboende kan bli enda erbjudet alternativ trots att behovet egentligen är äldreboende.
Då har hela intentionen med trygghetsboende omvänts till försämring och spargris.
Själv har jag i debatten angett att Vimmerby kommun borde sälja Allmännyttan på visst sätt. Teoretiskt borde omkring 130 miljoner kronor kunna skapas i nytt kapital genom försäljningen av Vimarhem AB. Om man nu ska bygga trygghetsboende så skapas genom att sälja Allmännyttan pengar till att finansiera byggkostnaden till sådan grad att hyran kan finansiera resterande byggkostnad. Det skapas också pengar om så önskas, att användas till annat äldreboende om utvecklingen blir fortsatt ökat behov av sådant. Överhuvudtaget skapas ett mindre tryck på de offentliga finanserna och trygghetsboende riskerar inte endast bli en kommunal spargris. Sälj därför Allmännyttan!
Johan Rosén, Vimmerbybo
Trygghetsboende, kommunens nya spargris
Genom byggandet av det nya äldreboendet vid Folkets Park ökar Vimmerby standarden och får fler platser för äldreomsorgen. Vi vet dock att vi kommer bli fler äldre och att de äldre kommer bli allt äldre. Vi står därför inför en äldre kostnads bom. Vi vet också att kostnad för trygghetsboende är billigare än äldreomsorg. Därför kan trygghetsboendet bli något bra!Men utropstecknet kan likväl krökas till frågetecken inför framtiden. Kommer boendet endast bli kommunens nya spargris?
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.