Vid valet 2010 fick Anders Ljung flest personröster inom centern, och förövrigt mest av alla politiker i Kinda. Men så helt plötsligt, efter halva mandatperioden, har man inom centern och med bistånd av andra allianspartier, en helt annan uppfattning. Och det framstår som en rejält styvmoderlig behandling av både väljare och kommunalråd, från centerns och den övriga alliansens sida.
Vad var det som hindrade att man förstärkte kring sittande kommunalråd under perioden som kvarstår? Det är svårt att se den tvingande nödvändigheten i utbytet på kommunalrådsposten?
Mitt förtroende för Anders Ljung är obrutet och jag har mycket svårt att förstå hur man rättfärdigar den här behandlingen av någon som framgångsrikt lett Kinda kommun under flera mandatperioder? Att tala om solidaritet, etik och moral blir svårt efter den här behandlingen av en politikerkollega. Och det hjälper inte hur många glada tillrop som än görs att vi måste se framåt, gilla läget och ta ansvar, de psykologiska efterverkningarna hos alla berörda kommer vi att få leva med länge. Det är ingenting som försvinner bara för att man sopar det under mattan.
Dessutom ska man förändra organisationen. En sådan förändring borde väl egentligen ha beretts under hela den här mandatperioden och sjösatts 2014, inte hastas fram. Det är bra och klokt att Pia Tingvall inte vill forcera fram en ny organisation, utan säger att det får ta den tid det tar. Samtidigt måste organisationen klargöras per omgående eftersom frågan ligger i vägen för allt annat.
Men jag är som sagt frågande inför varför det tvunget skulle ske överhuvudtaget. Ett sådant beslut ska mogna fram under lång tid och efter en rejäl översyn och debatt. För demokratins och insynens skull vore kanske en bra lösning ett kommunalråd på 100 procent från alliansen och ett oppositionsråd på 50 procent?
Ett flertal förändringar har påbörjats redan nu som lovar gott för just insyn och demokrati. Tyvärr har jag svårt att applådera det fullt ut, som det egentligen förtjänar, med tanke på bakgrunden. Vi har inte heller fått veta var pengarna ska tas. Ingenting utöver 100 procent för kommunalråd finns budgeterat.
Dessutom verkar ingen ha räknat med hur mycket tid och kraft det i allmänhet tar att sjösätta organisationsförändringar. Att börja med dem mitt i en valperiod verkar synnerligen bakvänt. Och den mest intressanta frågan är väl: vad kommer att bli så mycket bättre nu?
Christina Nilsson,
Ledamot i Kinda kommunfullmäktige
Turbulensen i Kinda kommun
När konsultrapporten om politiken i Kinda kom, med kritik om för dålig politiskt styrning, väntade sig nog många att hela alliansen skulle rannsaka sig själva och ta ansvar tillsammans. Alla partier har ju faktiskt varit med vid de beslut som tagits i kommunstyrelsen, så det hade varit klädsamt om alliansens partier gemensamt tagit ansvar. I stället använde man sig av den gamla välkända syndabocksmetoden.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.