1. Digital samverkan för att samordna IT-driften.
2. Utbyggnad av ett kommunalt fibernät som möjliggör fortsatt näringsverksamhet på landsbygden.
Vimmerby kommun samverkar dessutom i projektet "Digital agenda" i Kalmar län, för gemensam utveckling av framtida e-tjänster bland annat.
Vi har tagit ett stort kliv denna mandatperiod för att möjliggöra att kommunen är konkurrenskraftig när framtidens människor väljer bostadsort.
För moderaterna har det varit viktigt att även kommunens kransorter och den rena landsbygden ska vara möjliga att bo på i framtiden, åtminstone vad avser uppkoppling till Internet.
Det återstår inte många år innan invånarna i Vimmerby kommun kan hämta en mängd uppgifter över nätet, och också få tjänster utförda.
Kommunerna har ett större behov av e-tjänster än staten. Alla har idag kunskap om hur man kan deklarera på nätet. Det är ett exempel på en statlig e-tjänst. Det kommunerna redan idag kan erbjuda, och i andra fall kommer att erbjuda, är ansökningar av olika slag till myndigheter, men också ren social service, hemsjukvård, statusuppdatering i enskildas skolarbete, möten via nätet, etc.
Genom ITSam har kommunen påbörjat samverkan med andra kommuner, totalt är vi tillsammans cirka 50 000 invånarna i ITSamkommunerna. Den samverkan kan mycket väl öka med fler kommuner. Den borde innebära både lägre kostnader och högre kompetens. Det är ambitionen nu efter startåren. Att den ger ökad kompetens har vi kunnat se i fiberutbyggnaden.
IT-Sam gav Vimmerby en rivstart och genom ett kommunalt, konkurrensneutralt nät har vi försäkrat oss om att i kommunen ha en stark IT-relaterad attraktionskraft till morgondagens familjer.
Av Sveriges 290 kommuner har cirka 160 kommunala stadsnät. Vi valde den vägen för att säkerställa att även landsbygden fick fiber, och inte bara den lönsamma centralorten.
Många av kommunerna byggde stadsnät långt före Vimmerby (tyvärr var vi sent ute i Vimmerby, vi borde byggt för flera år sedan och fått mer statsbidrag?) och idag är det många kommuner som väljer kommunalt ägda nät. Just för att ha makt över infrastrukturen och därigenom garantera konkurrensneutralitet och lägsta pris till våra invånare. SKL, Sveriges kommuner och landsting, konstaterar att Vimmerby gjort rätt: "De kommunala fibernäten har bidragit till att Sverige i dag har världens bästa utbyggnad av 4G - det snabbaste mobila nätet som finns i dag. Bredbandspriserna i Sverige är också internationellt sett mycket låga. Post- och Telestyrelsen har visat att i kommuner där det finns öppna stadsnät och där tjänsteleverantörer tillåts tävla om slutkunderna är priserna 20-30 procent lägre än när det inte finns öppna stadsnät.
Jag känner mig trygg när jag uppmanar alla kommuninvånare att ansluta sig till det kommunalt ägda fibernätet.
Micael Glennfalk (M)
Kommunalråd Vimmerby
Två mycket viktiga beslut lockar framtidens vimmerbybor
Vimmerby kommun har tagit två viktiga steg in i framtiden under den innevarande mandatperioden:
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.