Svensk jämställdhet grundar sig på att kvinnor i högre grad än i andra länder jobbar. Att, som Vänsterpartiet gör, propagera för högre sjukfrånvaro, lägre ekonomisk tillväxt och en så kallad "fritidslinje" är oförenligt med höga jämställdhetsambitioner.
Sjukfrånvaron för kvinnor har länge varit högre än för män. Skillnaderna har dock minskat genom Alliansens politik. Sedan 2006 är 122 000 färre kvinnor i sjukersättning, tidigare förtidspension, jämfört med 77 000 färre män. Likaså är 25 000 kvinnor färre långtidssjukskrivna, över 1 år, jämfört 14 000 färre män. De totala skillnaderna i sjukfrånvaro leder till en förbättrad ekonomisk jämställdhet.
Kvinnors inkomster har ökat snabbare än männens sedan 2007. Det framgår i de senaste inkomst- och skatteuppgifterna, från inkomståret 2012. Inkomsterna har ökat med 4,6 procent för kvinnor jämfört med 3,3 procent för män.
Ett orosmoln är att vi nu ser nu att de så kallade korta sjukskrivningarna, under 6 månader, ökar från de historiskt låga nivåerna. Det är allvarligt och det gäller att fortsätta förbättra rehabilitering och stärka incitamenten att återgå till arbetsmarknaden. Vänsterpartiet vill i motsats till detta montera ner tidsgränser och höja ersättningar, vilket kraftigt skulle öka sjukfrånvaron och drabba kvinnor i synnerhet.
Fritidslinjen kallar Vänsterpartiet sin politik för arbetstidsförkortning. I partiskriften "Striden om tiden" står det hur det ska gå till. "Enligt vårt förslag ska frågan om arbetstidsförkortning ta sin utgångspunkt i den så kallade fritidslinjen med en tydlig feministisk profil", är ett talande citat. Fritidslinjen skulle alltså drabba kvinnor i högre utsträckning än män.
Gunnar Axén (M)
Ordförande riksdagens socialförsäkringsutskott
Tvinga inte ut kvinnor från arbetsmarknaden
Replik på insändare Regeringen straffar sjuka kvinnor.Det är obegripligt att Vänsterpartiet inte ser värdet i att så många människor som möjligt arbetar. Jobb ger förutom ekonomisk frihet, också socialt sammanhang och en stärkt självkänsla. Bara genom att så många som möjligt arbetar kan vi fortsätta bygga Sverige starkt.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.