Tydliga regler för E.ON i Hycklinge

Den svenska vindkraften står idag för knappt 10 terawattimmar av vår totala energiförsörjning. Riksdagen har på förslag av regeringen beslutat om en nationell planeringsram för vindkraft som motsvarar 30 TWh år 2020, varav 20 TWh på land och 10 TWh till havs. Det uttalade politiska målet i Sverige är alltså att tredubbla andelen förnyelsebar energi från vindkraft. Beslutet om detta har fattats av våra folkvalda politiker på nationell nivå.

Från läsekretsen2014-03-22 05:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Var och hur vindkraft byggs regleras av lagstiftning och kommunala politiska beslut. Denna demokratiska process är fristående och E.ON varken kan eller vill påverka tillståndsprocessen. Därför har E.ON valt att inte utlova ekonomisk kompensation till de kommuner där vindkraft planeras. När vindkraft väl är byggd vill vi dock vara delaktiga i de lokala samhällen där vi investerat. Därför har vi skapat en klimat- och miljöfond där privatpersoner, organisationer med flera kan söka pengar till lokala miljö- och energiprojekt som gynnar samhället och de som berörs av vindkraften.

Utifrån de övergripande politiska besluten utvärderar E.ON kontinuerligt ett flertal möjliga byggplatser för vindkraftsproduktion i Sverige. Viktiga faktorer är till exempel vindtillgång, anslutningar till elnätet och infrastruktur. Efter en ingående analys fattar E.ON ett investeringsbeslut på affärsmässiga grunder.

Vi vill gärna vara med och bygga ut förnyelsebar energi i Sverige, och vi menar att vindkraft är en viktig kraftkälla. En eventuell etablering av vindkraft bygger dock både på politisk vilja och en möjlighet till effektiv produktion. Om en av dessa faktorer saknas kommer omställningen till förnybar energi inte att vara långsiktigt hållbar.

Ann-Nina Finne,
Kommunikationschef E.ON Wind

Läs mer om