Unga ska kunna lära sig jobbet på jobbet

Fler unga måste få en chans att komma i arbete. Det behövs lägre trösklar och fler vägar in på arbetsmarknaden. Därför inför vi nu så kallade ya-jobb, där unga kan lära sig ett yrke på arbetsplatsen i en blandning av jobb och utbildning.

Från läsekretsen2013-07-17 08:07
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alldeles för många unga går utan arbete. Samtidigt råder det brist på arbetskraft inom flera branscher.
Dessvärre är detta inget nytt problem; unga har under årtionden haft svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.
Att jobba betyder mer än bara den egna lönen. Med jobb kommer gemenskap, trygghet och känslan att vara behövd. Många unga känner nog igen sig i frustrationen över att arbetslivserfarenhet krävs för att få jobb - till och med för det första jobbet.
För att kompensera för brist på arbetslivserfarenhet måste det vara billigare att anställa unga. Därför har Alliansen halverat arbetsgivaravgiften för personer under 26 år. Vi stärker också branscher där många får sina första jobb: på restaurang, inom byggsektorn eller med hushållsnära tjänster. Men detta räcker inte.
Därför går vi nu vidare med att sänka trösklarna till arbete och stärka kopplingen mellan jobb och utbildning för unga. Vi presenterar en ny satsning på så kallade ya-jobb (yrkesintroduktionsanställningar), där unga utan större arbetslivserfarenhet får en möjlighet att lära sig ett yrke genom att arbeta 75 procent och få utbildning 25 procent. Arbetsgivarna betalar lön enligt avtal, men får kraftiga lönesubventioner och ett handledarstöd.
Hittills har yrkesintroduktionsavtal tecknats på flera områden, inom t.ex. industrin, handeln och vård- och omsorgsverksamheter.
De möter den brist på bland andra undersköterskor, kvalificerade yrkesarbetare inom tillverkningsindustrin och byggsektorn, som Arbetsförmedlingen pekar ut.
Att bygga upp ett system för yrkesintroduktion i Sverige är ett långsiktigt arbete.
På lång sikt, när systemet för yrkesintroduktion väl är etablerat, uppskattas det omfatta upp emot 30 000 anställningar per år.
Jobb skapas inte av sig själv. Det krävs en växande ekonomi och en fungerande arbetsmarknad. Trösklarna måste vara låga och det måste finnas flera vägar in på arbetsmarknaden. Detta är fokus för vår politik.

Gunnar Axén (M)
Ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott

Läs mer om