För att ge hjälp i detta arbete så undantogs barn- och ungdomspsykiatrin i det stora besparingspaketet under förra mandatperioden.
Kompetensnätverket för barn och ungdomars hälsa bildades 2005.
Men det är inte tillräckligt, vi måste satsa mera.
Nuvarande majoriteten i landstinget (s+v+mp) har nämnt ungdomars psykiska hälsa med några rader i förslaget till landstingsplan, men det räcker inte bara med ord.
Allianspartierna vill avsätta 3 miljoner kronor 2008 på åtgärder för barn och ungdomars psykiska hälsa under barnhälsoåret 2007. Landstinget kommer även att få statliga pengar till denna grupp.
Redan 2000 lyfte jag behovet av hjälp pga. ätstörningar i en motion till landstinget, det var svårt för barn och ungdomar i Västervik och i norra länet att få den hjälp de behövde.
Nu vill vi satsa 1 mkr för att hjälpa barn och ungdomar med ätstörningar i norra länsdelen. Specialistteam/ätstörningsenhet behöver utvecklas även i norra länet,
Det är nödvändigt med vård och behandling i närmiljön, då det krävs samverkan med familj, skola och samhället i övrigt.
Vi vill avsätta 2 mkr till Unga Vuxna, ungdomar mellan 16-24 år. Det är viktigt att förkorta köer och ge snabb hjälp till denna grupp som ofta "hamnar mellan stolarna". Vi måsta hjälpa våra unga på ett tidigt stadium för att inte problemen ska växa.
Satsa på våra barn och ungdomar under Barnhälsoåret 2007, ge dem inte bara ord.
Eva-Lena Fungmark (C)
Ledamot i landstingsfullmäktige och i landstingsstyrelsen
Ungdomars psykiska hälsa
Vi får ständigt rapporter om barn och ungdomar som mår psykiskt dåligt, om ökad användning av antidepressiva läkemedel allt lägre ner i åldrarna.Många ungdomar mår psykiskt dåligt och det yttrar sig bl.a. i ätstörningar. Antalet självmord bland ungdomar är oroväckande högt.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.