Glädje, utveckling och gemenskap är tre viktiga delar i en god idrott. Och också vad de allra flesta upplever i sina idrottsföreningar. Samtidigt visar Utbildningsradions pågående serie Idrottens himmel och helvete i Sveriges Television och Sveriges Radio att det inte alltid är på det sättet. Det finns barn och ungdomar som ställs utanför, som hetsas av ledare eller föräldrar och som kränks på olika sätt. Vi skulle kunna hävda att de är beklagliga undantag. Men att beklaga räcker inte. Varje barn som far illa inom idrottsrörelsen är ett för mycket.
Inom en bred folkrörelse som idrottsrörelsen, baserad på ideellt ledarskap, kommer vi alltid att ha ledare som är olika skickliga och olika erfarna. Och vi ska vara medvetna om att de vägval varje ledare ställs inför, de beslut de tvingas ta i vardagens träningar och tävlingar ofta är svåra. Å ena sidan finns idrottens sociala dimension, allas rätt att vara med och ha kul på sina villkor. Å andra sidan finns tävlandet, som för många är det som driver dem att idrotta, men som samtidigt innebär ett rangordnande med vinnare och förlorare. Att i dessa perspektiv klara av att forma träningen utifrån varje enskilt barns bästa är svårt.
Varje förening behöver en policy för sin barn- och ungdomsverksamhet som blir den röda tråden i verksamheten, för aktiva, ledare och föräldrar. Ju fler som är involverade i detta arbete desto bättre.
Under våren kommer riksidrottsstyrelsen att ta ställning till förtydligade riktlinjer för barn- och ungdomsidrotten. Ett förslag, som bland annat innehåller klara regler för hur tävlingsverksamheten för barn ska organiseras, är också ute på remiss hos specialidrottsförbunden. Vår förhoppning är att riktlinjerna ska fungera som ett ytterligare stöd till förbund, föreningar och ledare, men också som en tydlig beskrivning för föräldrar om vad de kan förvänta sig av den verksamhet som barnen deltar i.
Smålandsidrotten (Smålands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna i distriktet) kan vara ett stöd i det arbetet. Vi har kunskap och verktyg för att arbeta med processer i föreningarna. Vi kan till exempel erbjuda studiematerialen Värdefullt och Trygga idrottsmiljöer som ställer de rätta frågorna och kan hjälpa föreningen att hitta sin väg.
KFUM Kalmar basket i Småland är ett exempel på en förening som har arbetat med att utveckla sin barn- och ungdomsverksamhet. De har under det senaste året, tillsammans med Smålandsidrotten, arbetat med sin verksamhetsidé och värdegrund där de värdesätter en förening som är öppen för alla. I deras verksamhetsidé framgår det tydligt att verksamheten ska bygga på glädje, att alla är välkomna och att verksamheten ska ledas av kunniga ledare.
Christina Ericsson,
distriktsidrottschef, Smålandsidrotten
Bodil Fager-Bergqvist, ordförande, Smålandsidrotten
Ungdomsidrott - mer himmel än helvete
Varje dag, året runt tränar nästan 145 000 barn och ungdomar i en idrottsförening någonstans i Sverige. Nio av tio barn är någon gång med i en idrottsförening. En undersökning som organisationen Friends presenterade för några veckor sedan visar att 96 procent av dem tyckte att det var mycket eller ganska roligt att idrotta.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.