Det projekt som startades för ca 30 år sedan och som senare bl.a. lett till Äspölaboratoriets start är både viktigt och angeläget. Öppenhet och delaktighet har varit, och är, ledord i processen kring att ta hand om kärnbränslet - detta tror vi är en av orsakerna till att synen på slutförvar är förhållandevis positiv i länet, men framför allt i Oskarshamn.
Det lokala pro-jektet LKO, Lokal kompetensuppbyggnad i Oskarshamn, har aktivt bidragit till att många invånare i Oskarshamns kommun och länet har stor kunskap i området. All kompetens som upparbetats och den forskning som bedrivs inom Äspö forskarskola utgör en unik kunskapsbas som är av stort värde såväl lokalt som nationellt och internationellt.
Många är vi som önskar se en utveckling av andra miljövänliga alternativ. Vi vill se en långsiktig och hållbar lösning på en ren energikälla. I och med beskedet att EU storsatsar på förnybar energi hoppas vi att utvecklandet av de alternativa energikällorna får förnyad fart. Vindkraften utvecklas och förhoppningsvis sätts också resurser in för att fortsätta forskning och utveckling av t ex. solenergi.
När det gäller forskningen kring kärnbränsle så har vi en unik möjlighet att lyfta fram vårt län i en för hela landet, men också internationellt, mycket viktig hantering. Vi ska ta tillvara den möjlighet vi har at bidra till en säker förvaring av ett avfall som vi ändå måste hantera. Vi ska inte överlåta till kommande generationer det vi nu har en lösning på.
Elisabeth Englund (kd) Oskarshamn
1:e vice ordf. Kristdemokraterna Kalmar län
Monica Bengtsson (kd) Kalmar
Ledamot regionstyrelsen
Sven-Åke Svensson (kd) Vissefjärda
Ledamot
landstingsfullmäktige
Unikt kunskapscentrum
Att vi ska ta hand om vårt eget kärnbränsle är självklart och djupt nere i det svenska urberget, pågår forskning, experiment och olika försök för att förbereda för det slutliga förvaret.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.