Upp med jämställdhetsfrågan på agendan

Vid jämförelser med andra länder tappar vi nu på jämställdhetsrankingen. Därför känns det bra att jämställdhetsfrågan återigen får ta plats på politikernas agenda inför valet 2014. Under min politikervecka i Almedalen fanns det inget parti som slapp frågor om feminism och jämställdhet, här måste jag sanningsenligt säga att svaren var mer eller mindre bra!

Från läsekretsen2014-07-23 07:34
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är du feminist? Den frågan har jag fått många gånger, och mitt svar blir alltid densamma: Självklart, är inte du? Följdfrågan blir då ofta vad är egentligen feminism och är inte jämställdhet samma sak som jämlikhet? Jämställdhet är när kvinnor och män har samma rättigheter och skyldigheter inom alla viktiga områden i livet. Här pratar vi kön, kvinnor och män. Jämlikhet däremot rör människor inom många olika grupper, barn, unga, gamla, friska, sjuka. Lika villkor och allas lika värde. Feminister har som mål att kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter ska vara jämställda med männens! Är du som feminist emot män, frågan har ställts! Nej, det är jag inte! Jag är gift och har två barn, en flicka och en pojke, och jag vill naturligtvis att vi alla ska ha samma förutsättningar i livet oavsett kön!

Bäst med sommaren är att det finns tid till fördjupning och reflektion inom vissa områden, tex. kvinnors kamp för att få ta plats, synas och höras inom samhällets olika delar. Historien visar att kvinnor genom alla tider kämpat hårt för att förbättra sina villkor och rättigheter! Det är dock lättare att hitta männens historia än kvinnornas, men den finns och det är en mycket intressant läsning, jag lovar! För mej blev det i år 1600-talets kvinnor, allt i från pigors villkor till kvinnlig häxjakt, men också den nu omtalade kvinnoutställningen "Kvinnors kamp för rösträtt och mänskligt utrymme" som visas i Malmö.( kan rekommenderas ). Utställningen tillägnas främst de personer som gjorde kvinnors rösträtt 1921 möjlig. Här fanns berättelser om Fredrika Bremer, Kata Dahlström, Ellen Key och många många fler.

1979 kom Sveriges jämställdhetslag. Den säger att det ska vara lika fördelning av makt och inflytande mellan män och kvinnor. Det ska vara lika villkor när det gäller företagande, arbete, arbetsvillkor och utvecklingsmöjligheter. Vi är inte där! Men kampen av kvinnor för kvinnor har pågått länge, och kommer att fortsätta trots protester och motstånd, främst då från borgerliga företrädare. De var emot...Förskolereformen...vår sjukvårdsförsäkring...vår A-kassa...barnbidraget...4 veckors semester...40 timmars arbetsvecka...vår abortlagstiftning... Mycket viktiga kvinnofrågor. Politiska reformer gör stor skillnad både i och utanför arbetslivet, om vi ska nå jämställdhet mellan könen krävs politiskt ansvar.

Socialdemokraterna är ett feministiskt parti. Vi är för jämställdhet mellan män och kvinnor och vi kräver ett jämställt arbetsliv, kunskap genom hela livet och en jämlik vård och omsorg. Vad görs idag? Inom arbetslivet måste kvinnors arbetsmiljö förbättras. Det ska vara jämställda löner och trygga anställningar, heltid och vettiga arbetstider. Jämställd föräldraförsäkring. Detta kommer att leda till en ekonomisk självständighet, vilket behövs, inte minst vid bl.a sjukdom och pensionering.

Inom kunskapsbiten behöver alla bli sedda och hörda redan i förskolan. En likvärdig skola ska finnas var vi än bor. Könsnormer behöver brytas tidigt. Kvinnor måste kunna utbilda sej mitt i livet, det kräver att högskolor och universitet finns på nära håll. Bra kollektivtrafik.

Jämställd vård och omsorg är ett måste! Barnomsorg ska finnas när föräldrarna studerar, arbetar och söker jobb, även på obekväma arbetstider. Mer forskning och stöd när det gäller kvinnors hälsa och deras sjukvård. Hög kvalitet måste styra vår äldreomsorg och välfärdens pengar ska gå till välfärdens verksamheter. Tjejer ska ha rätt till sin egen kropp och sin egen sexualitet.

På frågan om kvotering till bolag och styrelser, det behövs om inget snarast händer!

Om jag är feminist och därmed för jämställdhet mellan män och kvinnor, lika villkor och rättigheter, så svarar jag självklart ja! Nu ställer jag frågan tillbaka, Är du?

Helen Nilsson (S), oppositionsråd Vimmerby

Läs mer om